Oekraïne krijgt 5 miljoen jodiumpillen van Europa: vrees voor een kernramp?

Oekraïne krijgt 5 miljoen jodiumpillen van Europa: vrees voor een kernramp?
Doosjes Kaliumjodide of jodiumtabletten (THIERRY ROGE/AFP via Getty Images)

De Europese Commissie heeft beslist om meer dan vijf miljoen jodiumpillen aan Oekraïne te doneren. Deze moeten de bevolking beschermen tegen een radioactieve besmetting. Kiev vroeg om de medicijnen nu de situatie in de kerncentrale van Zaporizja uit de hand dreigt te lopen.

Concreet zullen de jodiumpillen, ter waarde van 500.000 euro, door het Civiele Beschermingsmechanisme van de Europese Unie worden geleverd aan Oekraïne. Die worden echter enkel ingezet als het echt nodig is, namelijk als de kerncentrale van Zaporizja een flink probleem begint te vormen.

Precaire situatie

Die centrale is momenteel in handen van Rusland, dat het gebruikt als legerdepot. Munitie en landmijnen liggen opgeslagen in de fabrieksruimtes, legertrucks staan geparkeerd in de turbinehallen. Daar bovenop staan op het terrein van de centrale ook raketsystemen, waarmee Oekraïense posities worden bestookt.

De grootste kerncentrale van Europa wordt zelf ook regelmatig bestookt. Rusland steekt de schuld op Oekraïne, maar op enkele video’s is te zien hoe Rusland zelf raketten afschiet vanuit Enerhodar, het stadje vlak naast de centrale. Drie seconden later zijn ontploffingen te horen op de terreinen van de centrale. Voorlopig werd nog geen cruciale infrastructuur beschadigd, maar de vraag blijft wat de gevolgen zijn als dat wel gebeurt.

Kiev vreest alvast het ergste en bestelde dus al vijf miljoen jodiumpillen. Ook in Moldavië, een buurland van Oekraïne dat op meer dan 360 kilometer van de kerncentrale ligt, zit de schrik voor een kernramp erin. De regering in Chisinau vroeg buurland Roemenië enkele weken geleden om een miljoen jodiumpillen; op een totale bevolking van 2,5 miljoen wil dit dus zeggen dat 40 procent beschermd zou zijn bij een kernramp.

Hoe werken jodiumpillen precies?

Jodiumtabletten zijn de eerste verdedigingslinie om een lichaam (en in eerste instantie de schildklier) te beschermen tegen radioactieve besmetting. Bij een kernramp komt namelijk radioactief jodium vrij, dat bij het inademen door de schildklier wordt opgenomen. De schildklier, een vlindervormig orgaan in de keel, gebruikt jodium om schildklierhormoon aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat een lichaam energie kan opnemen uit voedsel.

Als een schildklier dus radioactief jodium opneemt via de lucht of door besmet voedsel of dranken, kan dat leiden tot schildklierkanker. Een jodiumtablet zorgt eigenlijk dat de schildklier al genoeg gezond jodium krijgt en verzadigd raakt, waardoor ze geen radioactief jodium meer opneemt. Wie in een straal van 100 kilometer rond een kerncentrale woont en de pil binnen zes uur na de ramp inneemt, is 100 procent beschermd.

De aankoop van Moldavië kan dus eerder gezien worden als paniekvoetbal, maar voor de Oekraïense bevolking kan het wel nuttig zijn. De kerncentrales van het heden zijn dan wel zo gebouwd dat zelfs een vliegtuiginslag geen kernramp kan veroorzaken, maar je weet maar nooit. Als het tot een ramp komt, wil Oekraïne voorbereid zijn.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.