Oekraïense president Zelensky brengt kort bezoek aan Verenigd Koninkrijk

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezoekt vandaag het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte Downing Street, de administratie van de Britse premier Rishi Sunak, zelf bekend. Het wordt het tweede buitenlandse bezoek van Zelensky sinds de start van de oorlog, bijna een jaar geleden.

In het nieuws: Zelensky bezoekt Londen, maar een toeristisch uitje zit er echter niet in.

  • Zelensky zal een bezoekje brengen aan zijn Oekraïense soldaten, die in het Verenigd Koninkrijk worden getraind door Britse soldaten. Nadien volgt ook een ontmoeting met premier Rishi Sunak, en zelfs met koning Charles. Zo liet Buckingham Palace zelf weten.
  • Premier Sunak maakte meteen bekend dat zijn soldaten ook Oekraïense mariniers en gevechtspiloten zullen gaan opleiden. “Zelensky’s bezoek aan het Verenigd Koninkrijk is een bewijs van de moed, het doorzettingsvermogen en de strijd van zijn land, en een bewijs van de onbreekbare vriendschap tussen onze twee landen”, zo zei Sunak bij de aankondiging.
  • “Sinds 2014 biedt het VK training aan de Oekraïense troepen aan, waardoor ze hun land, hun soevereiniteit en territorium kunnen verdedigen. Ik ben dan ook trots vandaag te kunnen aankondigen dat we de training uitbreiden, naar mariniers en gevechtspiloten, waardoor Oekraïne ook in de toekomst de mogelijkheid heeft om zich te kunnen verdedigen”, zo vervolgende de Britse premier.

Gevolgd: Het tweede buitenlandse staatsbezoek van de Oekraïense president. En morgen volgt, wellicht, de Europese Unie.

  • Op 21 december bezocht Zelensky de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Daar ontmoette hij president Joe Biden, en gaf nadien een uitvoerige speech voor de leden van het Congres. Ook slaagde hij erin extra middelen vrij te krijgen van de Amerikanen: Biden beloofde kort na de ontmoeting om Patriot-luchtafweersystemen te leveren.
  • Verwacht wordt dat Zelensky, na zijn bezoek aan het VK, afreist naar Brussel. Daar zou hij morgenochtend een speciale zitting van het Europees Parlement bijwonen.

(fjc)

Meer