Obama over Trumps strijd tegen post: ‘Meer bezig met stemming tegenwerken dan het virus onderdrukken’

Voormalig Amerikaans president Barack Obama hekelt de oorlog van de zittende president Donald Trump tegen de Amerikaanse post. ‘De Amerikanen mogen geen nevenschade worden van een administratie die meer bezig is met het onderdrukken van de stemming dan het onderdrukken van een virus’, zegt hij.

Waarover gaat het? In november trekken de Amerikanen zoals u weet naar de stembus tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In coronatijden wordt verwacht dat meer burgers dan ooit dat per post zullen doen. Alleen suggereerde Trump al verschillende keren dat op die manier stemmen niet erg veilig is. Als gevolg van die vermeende onbetrouwbaarheid hintte hij onlangs op een uitstel van de verkiezingen.

‘Met veralgemeend stemmen per post zal 2020 het meest inaccurate en frauduleuze verkiezingsjaar in de geschiedenis worden. Het wordt heel gênant voor de VS. De verkiezingen uitstellen tot mensen behoorlijk, veilig en zeker kunnen stemmen???’, stond eind juli te lezen op zijn Twitteraccount. De voorbije week weigerde Trump dan weer extra fondsen aan de US Postal Service. Dat geld is nochtans broodnodig om de toestroom aan stembiljetten aan te kunnen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1288818160389558273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288818160389558273%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fbusinessam.be%2Ftrump-hint-op-uitstel-amerikaanse-presidentsverkiezingen%2F

In het nieuws? Op Twitter hekelde voorganger Barack Obama de beslissing van de Amerikaanse president. ‘Iedereen hangt af van de USPS. Senioren voor hun sociale zekerheid, veteranen voor hun voorschriften, kleine bedrijven die proberen het hoofd boven water te houden. Ze mogen geen nevenschade worden van een administratie die zich meer bezighoudt met het onderdrukken van stemmen dan met het onderdrukken van een virus’, schrijft hij.

‘Als je in een staat woont waar je optie hebt om vroeg te stemmen, doe het dan nu’, ging hij verder in een andere tweet. ‘Hoe meer stemmen er vroeg binnenkomen, des te kleiner de kans dat je op het laatste nippertje een toevloed gaat zien, zowel in de stemlokalen als in de staten waar stemming per brief is toegestaan. Vertel het dan door aan iedereen die je kent.’

De essentie? In een podcast had Obama ook nog over de mogelijke komst van een werkend Covid-19-vaccin. Volgens hem zou Donald Trump de eer kunnen opstrijken voor de economische heropleving die daarmee gepaard gaat. ‘Dat zou de angsten van de mensen kunnen verlichten, en dat is goed, daar moeten we op hopen. Maar het kan ook de dynamiek in de verkiezingen veranderen, vooral als je een president hebt die nergens verantwoordelijkheid voor neemt, maar wel met de eer gaat lopen’, zei hij.

Die analyse reflecteert een bezorgdheid die in de hoogste Democratische kringen circuleert. Hoewel Democratisch presidentskandidaat Joe Biden ruim voorop ligt in de peilingen, kan alles nog volledig omslaan in het voordeel van The Donald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20