Trump weigert geld voor Amerikaanse post: ‘Zonder wordt het moeilijk om te stemmen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met de tv-zender Fox Business zijn njet gegeven aan geld voor de Amerikaanse postverdeler US Postal Service (USPS). Trump weet maar al te goed dat dat de staten zonder dat geld geen verkiezingen via post kunnen organiseren.

In november trekken de Amerikanen naar de stembus en kiezen ze een opvolger voor president Donald Trump of geven ze hem een tweede ambtstermijn. In coronatijden wordt verwacht dat meer Amerikanen dan ooit dat per post zullen doen. Alleen is daar extra geld voor nodig, en dat wil Trump niet geven.

3,5 miljoen voor een werkende post

Momenteel wordt er door Republikeinen en Democraten onderhandeld over een nieuw corona-stimulusprogramma. Er is een akkoord over 100 miljard dollar aan staatssteun voor de scholen en coronatesten. De Democraten willen daar graag onder andere 3,5 miljard dollar aan steun voor de US Postal Service aan toevoegen.

Die miljarden moeten ervoor zorgen dat de US Postal Service tijdens de komende verkiezingen de toestroom aan stembiljetten aankan. Trump gaf donderdagochtend in een interview met Fox Business-anker Maria Bartiromo toe dat hij niet van plan is om die fondsen vrij te maken.

‘Ze hebben dat geld nodig om het postkantoor te laten werken zodat het al die miljoenen en miljoenen stembiljetten kan verwerken’, zegt Trump. ‘Als ze die twee items niet hebben, dan wil dat zeggen dat er geen universele verkiezing per post kan plaatsvinden, omdat ze niet uitgerust zijn om dat te doen.’

‘Sabotage’

Dat ruikt naar sabotage, klinkt het bij de Democraten. De woordvoerder van Democratisch presidentskandidaat Joe Biden formuleerde het als volgt: ‘De president van de Verenigde Staten saboteert een basisservice waar honderden miljoenen mensen op vertrouwen. Het is een cruciale dienst voor de economische activiteit op het platteland en voor het versturen van geneesmiddelen. Hij wil Amerikanen nu het fundamentele recht op veilig stemmen ontnemen, en dat tijdens de meest catastrofale gezondheidscrisis in de laatste honderd jaar.’

Trump liet al eerder op Twitter blijken dat hij misnoegd is met de poststemmen. Hij noemde het systeem in een tweet eind mei ‘inaccuraat en frauduleus’.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1288818160389558273

De verkiezingen uitstellen, zoals Trump in zijn tweet voorstelt, dat kan hij niet. Maar dat wil niet zeggen dat de president geen andere middelen ter beschikking heeft.

Louis DeJoy

Zo benoemde hij in juli een nieuwe topman, de hoofdpostmeester, bij de US Postal Service. Louis DeJoy startte zijn carrière bij de postbedeler meteen met een besparingsronde. Dat wil ook zeggen dat de post trager wordt verdeeld, wat hem toen ook al felle kritiek opleverde. DeJoy staat daarnaast ook gekend als een genereuze donor voor de campagnes van Trump.

Tegelijk toont onderzoek van CNN aan dat DeJoy aandelen had bij Amazon, en ook 30 miljoen dollar aan aandelen heeft bij de US Postal Service-concurrent XPO Logistics, waar hij lid was van de raad van bestuur. Volgens experts heeft DeJoy dus een belangenconflict. De Democratische partij zegt dan ook dat Trump DeJoy heeft aangesteld om de USPS onderuit te halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20