Nu ook onderzoek naar Brits oppositieleider Keir Starmer voor inbreuk op Covidmaatregelen

Na het grote Partygate-schandaal, waarbij Brits premier Boris Johnson en diens omgeving regelmatig de Covidmaatregelen schonden, opent de lokale politie van Durham nu een onderzoek naar Labour- en oppositieleider Keir Starmer. Ook hij zou bij een verkiezingscampagne de maatregelen hebben geschonden.

De feiten dateren al van 30 april 2021, toen Starmer naar Durham in Noord-Engeland afreisde om er campagne te voeren voor de lokale en parlementaire verkiezingen. Hij werd er, iets na 10u ’s avonds, gefotografeerd in het kantoor van Mary Kelly Foy, een parlementslid voor Labour, met een biertje in de hand en enkele partijgenoten erbij. ‘Beergate’ was geboren.

Over het voorval werd destijds al bericht, onder meer door The Sun on Sunday. Toen in februari 2022 ook Daily Mail een verslag maakte van de feiten, gaf de politie van Durham aan dat er geen bewijs was dat de maatregelen waren geschonden. Ook stond de eenmalige inbreuk van Starmer in schril contrast met Partygate, waarbij in totaal 16 feestjes werden georganiseerd in Downing Street 10. Premier Boris Johnson, die bij verschillende feestjes in zijn ambtswoning aanwezig was, moest daarvoor, net als minister van Financiën Rishi Sunak en enkele medewerkers een boete betalen. Keir Starmer was in het Britse Lagerhuis de persoon die Johnson bij elke gelegenheid op de rooster legde over het Partygate

Nieuwe informatie

Nu beschikt de lokale politie naar eigen zeggen echter over nieuwe informatie, waardoor toch een onderzoek wordt gevoerd naar de inbreuken. Destijds was het verboden om met verschillende huishoudens binnen samen te komen; aan politici die campagne voerden werd gevraagd om ontmoetingen zo veel mogelijk buiten te organiseren.

Starmer verdedigde zich toen door te zeggen dat hij er enkel was gestopt om een hapje te eten. Nadien voerde Labour op dat de regels een uitzondering maakten voor werk-gerelateerde indoorontmoetingen. De partij verleent nu volledige medewerking aan de politie: “Natuurlijk willen we alle vragen beantwoorden die er zijn, maar we blijven erbij dat er geen maatregelen werden geschonden”, klonk een woordvoerder van de socialistische partij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20