Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nu ook geval van coronavirus in VS

Logo Business AM
Wetenschap

21/01/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Medische personeel draagt een patiënt, besmet met het nieuwe coronavirus binnen in het Jinyintan-hospitaal van Wuhan. EPA-EFE/STRINGER CHINA OUT

De mysterieuze longziekte die China al enkele weken in de ban houdt, heeft zich nu uitgebreid tot in de VS. Dat bevestigt het Amerikaanse gezondheidsagentschap CDC.

Het virus, dat nog niet echt geïdentificeerd is, veroorzaakt al enkele weken ongerustheid. Het roept herinneringen op aan SARS, dat ook een coronavirus was.

Er zijn veel soorten coronavirussen. Sommige kunnen aandoeningen zoals een gewone verkoudheid bij mensen veroorzaken, terwijl andere helemaal geen invloed op ons hebben. Maar sommige kunnen ook dodelijk zijn. Deze variant doodde al zes mensen in China.

Mens-op-mens

De Chinese autoriteiten lieten de voorbije weken weten dat het virus waarschijnlijk door dieren doorgegeven wordt, maar dinsdag werd de eerste mens-op-mensbesmetting bekendgemaakt. Dat duwde de beurzen kopje-onder. Beleggers verkochten massaal aandelen van bedrijven in de toeristische sector.

Vorige week werden al besmettingen vastgesteld in Japan, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan en nu dus ook in de VS. De ziekte is vastgesteld bij een Chinese toerist in Washington, zegt de CDC. Daarmee herinnert het meer en meer aan de SARS-epidemie van 2003. Die begon ook in China en besmette uiteindelijk meer dan 8.000 mensen wereldwijd.

Onderzoek

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt de zaak en Chinese autoriteiten doen er alles aan om de ziekte binnen de perken te houden.

De Amerikaanse beurzen reageerden meteen op het nieuws. De Dow Jones stond op het einde van de dag 0,5 procent lager, de S&P500 eindigde 0,26 procent in het rood en de Nasdaq viel met 0,19 procent.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton