Azië houdt de adem in voor verspreiding mysterieuze longziekte tijdens Chinees nieuwjaar

Japan heeft het eerste geval van het nieuwe coronavirus bevestigd op zijn grondgebied. Autoriteiten in de Aziatische regio maken zich op om een epidemie te vermijden, nu miljoenen Chinese toeristen buitenlandse trips zullen maken voor het Chinese nieuwjaar.

Het is het tweede geval buiten China, na een diagnose in Thailand. Vietnam heeft ook twee mannen in quarantaine geplaatst. Indonesië voert de screenings op luchthavens op.

Enkele weken geleden werd een virale ziekte vastgesteld bij tientallen personen in de Chinese provincie Wuhan. Een van hen is overleden, enkelen zijn in kritieke toestand. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde vast dat een nieuwe vorm van het coronavirus de oorzaak is. Dat roept nare herinneringen op aan de wereldwijde SARS-epidemie van 2003.

Dat de ziekte nu ook in het buitenland vastgesteld is, baart Aziatische overheden zorgen. Binnen enkele dagen begint de drukke Chinese nieuwjaarsperiode, dan reizen miljoenen Chinese toeristen rond in Azië. De komende 40 dagen zullen Chinezen 3 miljard verplaatsingen maken gedurende de grootste jaarlijkse menselijke migratie ter wereld.

De Japanse man die het nieuwe coronavirus opliep, beweert dat hij de vis- en vogelmarkt, die tot nog toe gezien werd als de infectiehaard, niet bezocht heeft. De vrouw die in Thailand gediagnosticeerd werd bezocht die markt ook niet. Dat doet de vrees ontstaan dat ze het virus elders opgelopen hebben, en dat het misschien toch van mens op mens kan overgedragen worden. De WHO zegt dat er daarvoor geen bewijs is.

De overdraagbaarheid van mens tot mens maakte het SARS-virus destijds zo uitzonderlijk en gevaarlijk. Tussen 2002 en 2003 veroorzaakte die ziekte 774 sterfgevallen in 37 landen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20