Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Azië houdt de adem in voor verspreiding mysterieuze longziekte tijdens Chinees nieuwjaar

Logo Business AM
Wetenschap

16/01/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Japan heeft het eerste geval van het nieuwe coronavirus bevestigd op zijn grondgebied. Autoriteiten in de Aziatische regio maken zich op om een epidemie te vermijden, nu miljoenen Chinese toeristen buitenlandse trips zullen maken voor het Chinese nieuwjaar.

Het is het tweede geval buiten China, na een diagnose in Thailand. Vietnam heeft ook twee mannen in quarantaine geplaatst. Indonesië voert de screenings op luchthavens op.

Enkele weken geleden werd een virale ziekte vastgesteld bij tientallen personen in de Chinese provincie Wuhan. Een van hen is overleden, enkelen zijn in kritieke toestand. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde vast dat een nieuwe vorm van het coronavirus de oorzaak is. Dat roept nare herinneringen op aan de wereldwijde SARS-epidemie van 2003.

Dat de ziekte nu ook in het buitenland vastgesteld is, baart Aziatische overheden zorgen. Binnen enkele dagen begint de drukke Chinese nieuwjaarsperiode, dan reizen miljoenen Chinese toeristen rond in Azië. De komende 40 dagen zullen Chinezen 3 miljard verplaatsingen maken gedurende de grootste jaarlijkse menselijke migratie ter wereld.

De Japanse man die het nieuwe coronavirus opliep, beweert dat hij de vis- en vogelmarkt, die tot nog toe gezien werd als de infectiehaard, niet bezocht heeft. De vrouw die in Thailand gediagnosticeerd werd bezocht die markt ook niet. Dat doet de vrees ontstaan dat ze het virus elders opgelopen hebben, en dat het misschien toch van mens op mens kan overgedragen worden. De WHO zegt dat er daarvoor geen bewijs is.

De overdraagbaarheid van mens tot mens maakte het SARS-virus destijds zo uitzonderlijk en gevaarlijk. Tussen 2002 en 2003 veroorzaakte die ziekte 774 sterfgevallen in 37 landen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton