North Sea Port verwacht volledig herstel tegen eind 2022

De haven North Sea Port heeft in het eerste kwartaal van 2021 eenzelfde volume goederenoverslag via zeevaart opgetekend als in het eerste kwartaal van vorig jaar: 16,6 miljoen ton. ‘Hiermee weet de haven het verlies door de coronacrisis stapsgewijs in te halen’, zegt de fusiehaven in een persbericht. De havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent verwachten tegen eind 2022 een volledig herstel van de coronacrisis.

De import kwam uit op 12 miljoen ton, of een stijging van 2,6 procent. De export daalde dan weer tot 4,6 miljoen ton (-7,8 procent). De totale overslag via binnenvaart kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 14,2 miljoen ton (-7,5 procent).

Bij het zogeheten rorovervoer (roll-on-roll-off), zoals auto’s, chemische producten, tractoren en graafmachines, was volgens de haven sprake van een sterk herstel met op jaarbasis een groei van 13 procent tot 1 miljoen ton. Droge bulk, zoals meststoffen en schroot, waren goed voor 8,4 miljoen ton, wat een toename betekende van 1,5 procent. Stukgoederen waren goed voor 2,5 miljoen ton, een daling met 4,1 procent.

Afname aandelen

Ook de overslag van vloeibare bulk ging achteruit: met 3,4 procent tot 4,3 miljoen ton. ‘Voornamelijk de aanvoer van petroleumbrandstoffen en energiegassen loopt terug’, aldus de haven. Het aandeel van containers nam af met 8,4 procent tot 0,6 miljoen. ‘Het volume van de containeroverslag kende de laatste drie jaar echter wel meer dan een verdubbeling.

‘North Sea Port merkt nog op dat bij de belangrijkste handelspartners, de goederenoverslag met Groot-Brittannië nog steeds verliezen optekent (-13,1 procent). ‘Bij een gelijkaardige goederenoverslag gedurende de volgende kwartalen, kan het verlies van 11 procent van het coronajaar 2020 (tegenover 2019) wellicht voor zowat de helft worden goedgemaakt’, stelt North Sea Port nog. ‘Dit zou dan in lijn liggen met de prognose van een (volledig) herstel tegen eind 2022.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20