Noord-Korea: “VS bereiden invasie voor”

“Amerikaanse troepenbewegingen in de regio bewijzen dat de VS een crimineel plan voorbereiden met als doel een oorlog te ontketenen tegen de Democratische Volksrepubliek van Korea.” 

Dat staat te lezen in een editoriaal van de belangrijkste Noord-Koreaanse krant KCNA (Korean Central News Agency).

Volgens de auteurs gaat het om ontwikkelingen die de dialoog tussen beide landen verder in gevaar kunnen brengen. Verwezen wordt naar oefeningen die het Amerikaanse leger in Japan houdt en naar de veelvuldige elitetroepen van het Amerikaanse leger die zich in Zuid-Korea ophouden.

“We zien ons verplicht de dubbelzinnige houding van de VS serieus te nemen, nu het enerzijds in onze regio geheime oefeningen met speciale moordeenheden organiseert, terwijl het anderzijds met de glimlach op het gezicht aan de onderhandelingstafel zit”, klinkt het in de traditionele pompeuze Noord-Koreaanse stijl.

Trump annuleerde een bezoek van zijn minister van Buitenlandse Zaken aan Pyongyang

Vorige week had de Amerikaanse president Trump een gepland bezoek aan Noord-Korea van zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog geannuleerd. Als reden gaf Trump het “gebrek aan voldoende vooruitgang” op, met betrekking tot “de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland”.

Pompeo en een recent benoemd speciaal gezant zouden deze week naar Pyongyang afreizen om er verder met de Noord-Koreanen te onderhandelen over de belofte om zijn kernarsenaal te ontmantelen. Maar dat bezoek werd dus in extremis afgeblazen.

“Warme groeten en respect aan Kim”

Trump schreef in een tweet dat “staatssecretaris Pompeo er naar uitkijkt om in de nabije toekomst naar Noord-Korea af te reizen, waarschijnlijk eens de VS hun handelsgeschillen met China hebben opgelost”.

De Amerikanen zeggen over bewijsmateriaal te beschikken dat aangeeft dat Noord-Korea zijn nucleaire capaciteiten gewoon verder uitbreidt, ondanks de gezamenlijke verklaring die Kim Jong Un en Donald Trump ondertekenden na hun historische ontmoeting in juni laatstleden.

Trump beëindigde zijn tweet met “warme groeten en respect aan voorzitter Kim”, nochtans een berucht massamoordenaar. “Ik kijk er naar uit hem snel opnieuw te ontmoeten!”, schreef de Amerikaanse president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20