Key takeaways
- Noord-Korea heeft zijn eerste grote oorlogsschip onthuld, de “Choe Hyon-class”, dat meer dan 70 raketten kan dragen.
- Kim Jong Un benadrukte de geavanceerde wapens van het schip en de mogelijkheid om nucleair bewapende raketten te lanceren, waardoor de marine beter in staat is om op de grond in te grijpen.
- De bouw van deze torpedojager maakt deel uit van een groter moderniseringsplan van de marine dat de bouw van meer torpedojagers en nog grotere schepen omvat.
Noord-Korea’s maritieme vooruitgang
Noord-Korea heeft zijn eerste grote oorlogsschip onthuld, een belangrijke stap voorwaarts in hun zeemacht. Het schip, “Choe Hyon-class” genoemd naar een overleden hoge militaire functionaris, kan meer dan 70 raketten dragen en zal worden ingezet voor operaties buiten het Koreaanse schiereiland.
Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea, hield een toespraak tijdens de ceremonie en benadrukte de geavanceerde wapens van het schip, waaronder luchtafweer, luchtscheepsafweer, onderzeebootafweer en antiballistische raketten. Hij benadrukte ook het vermogen om nucleair bewapende raketten te lanceren, zowel supersonische strategische kruisraketten als tactische ballistische raketten, waardoor de interventiemogelijkheden van de marine op de grond aanzienlijk worden verbeterd.
Modernisering marine
De bouw van deze destroyer maakt deel uit van een groter moderniseringsplan van de marine dat de bouw van meer destroyers en nog grotere schepen omvat. Kim Jong Un heeft zijn ambitie uitgesproken om een “operationele blauwwatervloot” te ontwikkelen, waardoor Noord-Korea in open oceanen buiten zijn territoriale wateren kan opereren.
Terwijl hij de capaciteiten van het nieuwe oorlogsschip prees, beschuldigde Kim Jong Un de Verenigde Staten en Zuid-Korea van het escaleren van militaire provocaties en het uitbreiden van gezamenlijke militaire oefeningen. Hij hekelde hun nieuwe operationele oorlogsplan dat kernwapens integreert met de strijdkrachten van Zuid-Korea als een directe bedreiging voor de regionale en wereldwijde vrede.
Verdere uitbreidingsplannen
Satellietbeelden bevestigen de verplaatsing van de destroyer van de Nampho Dockyard naar een haven voor de ceremonie, die samenvalt met de 93e verjaardag van het Koreaanse Volksrevolutieleger. Analyse van foto’s van de staatsmedia onthult drie verticale lanceersystemen met talrijke raketluiken, wat de formidabele vuurkracht onderstreept.
Naast destroyers, schetste Kim Jong Un plannen voor de bouw van nog grotere kruisers en fregatten, allemaal vernoemd naar prominente anti-Japanse revolutionairen. Hij noemde ook lopende projecten voor de bouw van onderzeeërs, waaronder opgeknapte raketonderzeeërs en een nucleair aangedreven raketonderzeeër die onlangs gedeeltelijk werd onthuld op foto’s in de staatsmedia.
Belang van afschrikking
Kim Jong Un waarschuwde verder dat Noord-Korea zou reageren met demonstraties van zijn eigen strategische afschrikkingscapaciteiten als de VS zijn militaire aanmatiging zou voortzetten. Hij benadrukte het belang van het demonstreren van “supermachtige preventieve aanvalscapaciteiten” om mogelijke invasies of aanvallen op Noord-Korea af te schrikken.
Dit oorlogsschip is een echo van eerdere dreigementen om oorlogsschepen met grond-luchtraketten in te zetten om Amerikaanse en Zuid-Koreaanse spionagevluchten in het internationale luchtruim tegen te gaan. Het is niet uitgesloten dat dergelijke dreigementen tegen luchtverkenningsmissies nieuw leven wordt ingeblazen.
Spanningen escaleren
Deze vooruitgang van de marine valt samen met toenemende spanningen in de lucht. Kim Jong Un bekritiseerde de regelmatige inzet van Amerikaanse strategische middelen op het Koreaanse schiereiland en noemde als voorbeeld een recente gezamenlijke militaire oefening met B-1B bommenwerpers en straaljagers. Terwijl Zuid-Korea beweert dat deze oefeningen puur defensief zijn, heeft Noord-Korea ze consequent veroordeeld als oorlogsoefeningen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!