Noord-Korea onthult nucleair aangedreven onderzeeër in aanbouw


Key takeaways

  • Een door kernenergie aangedreven onderzeeër die momenteel wordt gebouwd in Noord-Korea, zou een vaartuig van 6.000 tot 7.000 ton kunnen zijn dat ongeveer tien raketten kan dragen.
  • De onderzeeër zou waarschijnlijk strategische geleide raketten aan boord hebben, wat volgens Moon Keun-sik, een Zuid-Koreaanse onderzeeërdeskundige, een aanzienlijke bedreiging vormt.
  • Het vermogen van Noord-Korea om raketten van onder water te lanceren vormt een uitdaging, omdat het moeilijk is om zulke lanceringen van tevoren te detecteren.

Noord-Koreaanse onderzeeërs met nucleaire energie

Noord-Koreaanse staatsmedia hebben onlangs foto’s onthuld van een nucleair aangedreven onderzeeër in constructie, waarmee een potentieel veiligheidsrisico voor Zuid-Korea en de Verenigde Staten wordt benadrukt. Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea, was te zien terwijl hij grote scheepswerven bezocht waar oorlogsschepen worden gebouwd, waaronder faciliteiten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze onderzeeër.

Het vermogen van de onderzeeërs

Hoewel details over de onderzeeër schaars blijven, denken experts dat het een schip van 6000 tot 7000 ton zou kunnen zijn dat ongeveer tien raketten kan dragen. De benaming “strategische geleide raketten” suggereert dat deze wapens waarschijnlijk nucleair capabel zouden zijn, wat volgens Moon Keun-sik, een Zuid-Koreaanse onderzeeër deskundige, een aanzienlijke bedreiging vormt.

Internationale reacties

De Nationale Veiligheidsraad van de V.S. erkende de berichten, maar weigerde op dit moment verdere informatie te geven, en bevestigde opnieuw de toewijding van de V.S. aan de volledige denuclearisatie van Noord-Korea. Deze ontwikkeling komt overeen met de aankondiging van Kim Jong Un in 2021 dat hij plannen heeft om geavanceerde wapens te verwerven, waaronder onderzeeërs met nucleaire energie, intercontinentale ballistische raketten met vaste brandstof, hypersonische wapens, spionagesatellieten en raketten met meerdere kernkoppen.

Het detecteren van onderzeese lanceringen

Het vermogen van Noord-Korea om raketten van onder water te lanceren vormt een bijzondere uitdaging, omdat het moeilijk is om zulke lanceringen van tevoren te detecteren. Er zijn vragen gerezen over hoe Noord-Korea, geconfronteerd met internationale sancties en economische tegenspoed, de middelen en technologie zou kunnen verwerven die nodig zijn voor het bouwen van onderzeeërs met kernaandrijving.

De mogelijke rol van Rusland

Moon suggereert dat Rusland misschien technologische hulp aan Noord-Korea heeft gegeven in ruil voor conventionele wapens en troepen ter ondersteuning van de Russische oorlogsinspanningen in Oekraïne. Hij verwacht dat de onderzeeër binnen één of twee jaar na het testen operationeel zou kunnen zijn.

Vloot van Noord-Koreaanse onderzeeërs

Noord-Korea bezit momenteel een uitgebreide vloot van ongeveer 70-90 dieselaangedreven onderzeeërs, voornamelijk verouderde schepen die ontworpen zijn voor torpedo’s en mijnen in plaats van raketten. Een eerdere bewering over de lancering van een “tactische nucleaire aanvalsonderzeeër” in 2023 werd met scepsis ontvangen door buitenlandse experts, die denken dat het waarschijnlijk om een eerder onthulde dieselaangedreven onderzeeër gaat.

Onderwater gelanceerde ballistische raketten

Noord-Korea heeft sinds 2016 talloze tests met onder water gelanceerde ballistische raketten uitgevoerd, allemaal met dezelfde onderzeeër van de 2000 ton-klasse, uitgerust met een enkele lanceerbuis. Dit vaartuig wordt algemeen beschouwd als een testplatform in plaats van een operationele onderzeeër.

Kim Jong Uns ambitie 

De recente werfbezoeken van Kim Jong Un onderstreepten de ambitie van Noord-Korea om zowel oppervlakte- als onderwateroorlogsschepen tegelijkertijd te moderniseren. Hij maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat deze geavanceerde schepen hun missie vervullen om wat hij ziet als “de verstokte kanonneerbootdiplomatie van de vijandige krachten” tegen te gaan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.