NMBS en De Lijn hernemen gewoonlijke dienstregeling, maar mondmaskers zijn nieuw

Sinds maandag is de gewone dienstregeling bij vervoersmaatschappijen NMBS en De Lijn weer in voege. Er zijn wel bijkomende maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Sinds half maart waren spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel overgeschakeld op een ’treindienst van nationaal belang’. Dat betekende dat er nog bijvoorbeeld één of twee IC-treinen per uur en twee tot drie L- en S-treinen tijdens de spitsuren reden. De meeste piekuurtreinen waren echter afgeschaft.

De aangepaste dienstregeling maakt nu plaats voor een maximaal treinaanbod, met een uitzondering van en groot deel van de P-treinen van en naar Brussel en P-treinen die woensdagmiddag en zondagavond rijden. Die laatste treinen zijn er specifiek voor schoolgaande en studerende jongeren, die nog altijd verplicht thuis zijn.

Mondmaskers in automaten

NMBS maakt ook bekend dat de treinen een maximale samenstelling krijgen, zodat social distancing aan boord zeker mogelijk is. ‘Als het kan worden vermeden, best niet naast elkaar zitten’, klinkt het bij de spoorwegmaatschappij. Bovendien worden mondmaskers verplicht in de stations, op het perron en in de treinen. Wie er geen heeft, kan er nog snel eentje kopen in de stationsautomaten.

Er blijven overigens extra maatregelen rond schoonmaak en hygiëne. De NMBS zal de treinen op regelmatige tijdstippen ontsmetten, de stations krijgen ook extra schoonmaakbeurten. De aandacht zal vooral gaan naar oppervlakken waar de reizigers mee in contact komen, zoals tafeltjes, handgrepen en ticketautomaten.

Ook De Lijn herneemt de normale dienstregeling. Er zijn wel een aantal uitzonderingen: de nachtnetten blijven geschrapt en de Antwerpse trams rijden pas vanaf vrijdag 15 mei weer normaal. Alle Lijnwinkels blijven nog gesloten tot maandag 11 mei. Op die dag rijden ook de belbussen weer uit. Alle reizigers ouder dan 12 jaar en de chauffeur moeten tijdens de hele rit een mondmasker dragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20