NMBS buigt zich over veelbesproken gratis treinritten

De NMBS moet maandag knopen doorhakken over de tien gratis treinritten, één van de steunmaatregelen die de superkern vorige week uit haar mouw schudde.

Sophie Dutordoir, de baas van de NMBS, reageerde in eerste instantie furieus over het verrassende voorstel om, op vraag van de groenen, aan elke Belg tien gratis treinritten aan te bieden. Want zowel qua veiligheid als het financiële plaatje leek niets doorgesproken.

Nu bespreekt de NMBS het dossier, en het enthousiasme druipt er niet af. Zo zullen enkel mensen die zelf zo’n kaart aanvragen hem krijgen, wat de vraag al wat zou moeten beperken. Bovendien staan ze op naam en zijn ze niet overdraagbaar, kwestie van geen zwarte markt aan rittenkaarten te doen ontstaan.

Dat de maatregel geen geld zou kosten, zoals bij de lancering werd beweerd, wordt bij de NMBS wel tegengesproken. In De Tijd lekten bedragen van een totaal tot 100 miljoen euro aan gederfde inkomsten, als twee miljoen Belgen de kaart zouden aanvragen.

De kaarten zullen pas eind juli beschikbaar zijn. Alweer een maatregel dus die enige tijd in beslag neemt. Maandag zijn overigens de eerste stoffen mondmaskers, die alle Belgen beloofd waren, gratis beschikbaar in de apotheken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20