Gratis Rail Pass-maatregel uit de bocht: ‘Beslissing superkern zonder overleg met NMBS’

Een duurzaam vervoersmiddel en toerisme in eigen land promoten. Dat was de idee achter de gratis Rail Pass voor alle inwoners, waar de superkern op zaterdag mee kwam aanzetten. Te vroeg: de top van de NMBS wist van niks en daar neemt men de regering de maatregel niet in dank af.

Op Twitter is NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir niet te spreken over het gebrek aan overleg. Niet over de maatregel an sich, maar over de manier van communiceren.

Veiligheid reizigers garanderen

‘De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen’, klinkt het op Twitter bij Dutordoir. ‘Gratis uitdelen van toeristische treinpassen aan alle Belgische residenten stelt de vraag van de sanitaire veiligheid van reizigers en personeel. De NMBS zal die veiligheid waaraan ze de laatste maanden bijzonder hard heeft gewerkt onder geen beding in gevaar laten brengen.’

Want ongeveer 11 miljoen Rail Passen en de tien ritten die erbij horen: dat zijn heel wat extra reizigers die potentieel op de treinstellen van b-rail verschijnen. Niet ideaal in coronatijden, maar vanuit virologisch standpunt beter dan op vakantie naar een ander land.

Dutordoir roept daarom meteen op om extra hulp in te schakelen voor het Belgische treinnet. Zo kan alle ‘risico op overbezetting van treinen en perrons worden voorkomen. Parallel dienen de logistieke en financiële aspecten dringend uitgeklaard’.

Openbaar vervoer

Met de Rail Pass wil de regering een duwtje in de rug geven aan het openbaar vervoer. De Lijn rapporteerde in maart een bezettingsgraad van 10 procent ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. Ook op de treinen reden er nauwelijks passagiers mee, een logisch gevolg van de tijdelijke wet op noodzakelijke verplaatsingen. De Rail Passen zijn slechts een klein onderdeeltje van een herstelplan dat de superkern zaterdag voorstelde.

Om het toerisme in eigen land dan ook nog wat vooruit te helpen, krijgt iedereen dus een Rail Pass. Daar staan 10 enkele ritten richting eender welk Belgisch treinstation op, u moet enkel het startstation en de eindbestemming aanduiden. Ook de fietsentoeslag, 5 euro voor een fiets enkele reis, vervalt. De Rail Passen zijn geldig tot 31 december van dit jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20