Nike redt Amerikaanse beursdag min of meer

De sportgigant Nike sluit de beursdag 4,9 procent hoger af. Daardoor eindigt de Dow Jones 0,1 procent hoger. De S&P500 verliest 0,4 procent, de Nasdaq gaat 0,1 procent in het rood.

Nike presenteerde uitstekende cijfers zondagavond. De omzet ging 9 procent omhoog dankzij zijn omslag naar e-commerce.

Tesla was dan weer de verliezer van de dag. De bouwer van elektrische auto’s crasht 6,5 procent na zijn opname in de prestigieuze S&P500-index.

Corona

In het begin van de dag was er nog ongerustheid over de nieuwe coronavariant die dit weekend werd vastgesteld in het VK. Die zou 70 procent besmettelijker zijn, maar niet per se dodelijker. Na geruststellende taal van de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er voorlopig geen bewijs is dat de variant mensen zieker maakt of andere nadelen heeft lijken beleggers hun zorgen iets meer opzij te schuiven.

De ongerustheid maakte rond het midden van de beursdag plaats voor tevredenheid over het stimuluspakket dat de Republikeinen en Democraten zondagavond bereikten. Elke Amerikaan krijgt eenmalig 600 dollar en werklozen krijgen wekelijks 300 dollar extra.

Reisaandelen

Toch gingen reisaandelen nog steeds in het rood. De luchtvaartmaatschappij Delta Airlines crashte 1,3 procent, zijn concurrent American Airlines vloog 2,5 procent lager. Ook cruisemaatschappijen Carnival en Norwegian gingen respectievelijk 1,9 en 1,6 procent in het rood.

Door alle coronazorgen doen ook farmabedrijven het minder goed. Waar er de voorbije weken een vaccinrally van jewelste plaatsvond, is daar nu nog weinig van te merken. Moderna eindigt 1,4 procent in het rood, Pfizer gaat 0,8 procent onderuit. De vaccinmaker begon de dag veel lager, maar Europese goedkeuring voor zijn vaccin deed het aandeel ietwat heropleven. Ook Eli Lilly, dat nochtans beweert dat zijn medicijn helemaal resistent is tegen het nieuwe virus, verloor 1,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20