Nifty verkocht aan absurde prijs: 6,6 miljoen dollar voor video over Trump

Deze week werd een computergegenereerd filmpje verkocht voor zo’n 6,6 miljoen dollar. Het is de zoveelste hallucinante verkoop van het nieuwste digitale hebbedingetje: een cryptografische ‘non-fungible token’, ofwel Nifty.

In oktober kocht de kunstverzamelaar Pablo Rodriguez-Fraile een video van welgeteld 10 seconden lang aan voor zo’n 67.000 dollar. Deze week verkocht hij de ‘non-fungible token’ (NFT) aan 6,6 miljoen dollar, ofwel een slordige 5,5 miljoen euro.

NFT’s, ook wel Nifties genoemd, zijn unieke cryptografische bestanden die, in tegenstelling tot bitcoin, niet vervangbaar zijn. Het zijn vaak creatieve video’s of 3D-bestanden die snel de nieuwste hype binnen de digitale kunstwereld lijken te worden. Hun populariteit schoot tijdens de coronapandemie naar ongekende hoogtes.

Identiteit verankerd in blockchain

De video die Rodriguez-Fraile aankocht, werd gemaakt door de kunstenaar Mike Winkelmann, ook wel gekend onder zijn digitale alias ‘Beeple’. Deze kunstenaarsnaam is geverifieerd in blockchain en zal hem altijd aanduiden als de originele maker van de Nifty. 

‘Je zou het Louvre kunnen binnendringen en de Mona Lisa stelen. Maar dat zou je geen enkele waarde opleveren, want je kunt nooit de achtergrond en geschiedenis van het kunstwerk bewijzen,’ zei Rodriguez-Fraile over de blockchainmarkering van Nifties. De verzamelaar uit Miami is een grote fan van Beeple en wou graag een van zijn werken bezitten.

Trump-Nifty

De meeste Nifties zijn digitale kaartjes van bekende sportsterren, virtuele landschappen of exclusieve namen voor toekomstige cryptomunten (vergelijkbaar met hoe domeinnamen werden gehamsterd in de vroege dagen van het internet). Deze Nifty was echter uitzonderlijk.

Het gaat blijkbaar over een computergegenereerde video waarin een gigantische versie van Donald Trump ingestort op de grond ligt. Zijn lichaam zou versierd zijn met talloze slogans. En dat allemaal in een rustig stukje natuur waar mensen rondkuieren.

Om te illustreren hoeveel mensen warm lopen voor Nifties: OpenSea, een online marktplaats voor Nifties, kende vorige maand een omzet van 86,3 miljoen dollar. U kan trouwens ook een Nifty van Beeple makkelijk aankopen via de digitale markt Niftygateway. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20