Bijbelse boodschap in ‘duivels’ stukje bitcoin-blockchain

Als u ergens een onverwachte Bijbelcitaat dacht tegen te komen, was het wellicht niet in de blockchain van bitcoin. Zo ziet u maar, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en hebben kennis van cryptomunten.

De digitale munt bitcoin is de populairste in zijn soort en zijn adepten hebben duidelijke een duivelse gevoel voor humor. Dat blijkt tenminste uit de Bijbelvers die opgeduikeld werd door bitcoin-enthousiasteling Emzy, op internetforum Mastodon.

Overwin het kwade

Daar schrijft hij: ‘Ik heb een boodschap gevonden in bitcoinblock 666.666. ‘Do not be overcome by evil, but overcome evil with good’ – Romeinen 12:21.‘ Vrij vertaald: ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’

Nieuwe bitcoin en transacties met de munt, worden gevalideerd door ze op te slaan in een block. Telkens er een nieuwe munt ontstaat, of een transactie gedaan, wordt die gebundeld in een nieuw stukje software, een block. Om dat te valideren, moeten er vraagstukken worden opgelost door computers. Eens het nieuwe vraagstuk uitgerekend is, wordt dat block achteraan de voorgaande transacties gehangen, zoals de volgende pagina in een kasboek. Soms slaagt er iemand in om tijdens het uitrekenen ook een zinnetje, geëncrypteerd weliswaar, toe te voegen.

Blockchain

Nu staat er dus een bijbelvers in dat duivelse block, nummer 666.666. Een beetje als een extra op het einde van een film. Het zinnetje betekent verder niet zoveel en doet ook niets af aan de validiteit van de blockchain.

Lees ook: Geeft blockchain onze digitale privacy terug?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20