Nieuwe trend in Dubai’s elite bars: 100.000 jaar oud gletsjerijs uit Groenland

Samenvatting. De Groenlandse start-up Artic Ice exporteert millennia-oude ijsblokken naar luxe bars in Dubai. Deze unieke onderneming benadrukt de creativiteit in het ontwikkelen van nieuwe inkomstenbronnen voor Groenland. Tegelijkertijd roept het vragen op over de milieu-impact van dergelijke ondernemingen, gezien de toenemende zorgen over klimaatverandering.

In het nieuws. Artic Ice, een innovatieve Groenlandse start-up, heeft een niche gevonden in het leveren van antiek gletsjerijs voor high-end cocktailbars in Dubai.

  • Dit ijs, afkomstig uit de diepten van de Groenlandse fjords, legt een reis van 7.600 kilometer af over de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, en de Rode Zee, voordat het zijn bestemming bereikt.

Zoom in. Het ijs wordt geoogst uit fjords nabij de hoofdstad Nuuk, met een speciaal uitgerust schip en een kraan.

  • Tot nu toe heeft Artic Ice 20 ton ijs verscheept, wat getuigt van de schaal en ambitie van het project.
  • Volgens Malik V. Rasmussen, de medeoprichter van Artic Ice, is dit ijs uitzonderlijk zuiver en onaangetast door menselijke vervuiling.

Zoom out. De onderneming draagt bij aan de economische diversiteit van Groenland, een regio die traditioneel afhankelijk is van visserij en toerisme.

  • Maar deze activiteit roept vragen op over de duurzaamheid en de gevolgen voor het klimaat, aangezien het transport over grote afstanden en het extraheren van natuurlijke bronnen betrokken zijn.
Meer