Nieuwe thuishaven breidt jaarcapaciteit Brussels Beer Project uit tot 35.000 hectoliter

De brouwers van het Brussels Beer Project (BBP) krijgen een nieuwe thuishaven. Het nieuwe complex, dat in Anderlecht zal worden ingeplant, krijgt een jaarlijkse capaciteit van 35.000 hectoliters. Dankzij de nieuwbouw zal het Brussels Beer Project de kans krijgen om al zijn bieren op Brussels grondgebied te produceren. Met het project is een investering gemoeid van 6 miljoen euro.

Momenteel heeft de brouwerij een kleine vestiging aan de Dansaertstraat in het centrum van Brussel, maar twee derde van de productie gebeurt bij een partner in Limburg.

Bezoekers

De nieuwe brouwerij zal een dertigtal verschillende bieren moeten kunnen produceren. Er is is ook voor gezorgd dat de impact op het leefmilieu beperkt blijft. Elektriciteit zal worden opgewekt met zonnepanelen. Die installatie zou voldoende stroom moeten leveren om de brouwerij in staat te stellen in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Het warme water van het brouwproces zal bovendien voor de verwarming van het gebouw worden gebruikt.

Het nieuwe complex, gelegen aan de Biestebroekkaai in de wijk Kuregem, krijgt ook een verbruiksruimte. Daar kunnen meer dan 25.000 bezoekers per jaar worden ontvangen. De nieuwe locatie zou aan ongeveer vijftig personen werk kunnen bieden.

Het Brussels Beer Project (BBP) krijgt voor de bouw van het nieuwe complex steun van het fonds Invest for Jobs, dat een kapitaal van 2,6 miljoen euro ter beschikking stelt. Het saldo wordt met een banklening gefinancierd.

De site langs de Dansaertstraat blijft operationeel, maar zal zijn aandacht vooral toespitsten op experimenten met een aantal kleinere brouwsels. De bouwwerken aan de nieuwe brouwerij zouden in september dit jaar worden aangevangen. In september volgend jaar zou de bierproductie van start moeten gaan.

Experimenteel

Het Brussels Beer Project werd zeven jaar geleden gelanceerd door de ondernemers Olivier De Bauwere (36) en Sébastien Morvan (37). Ze maakten al vlug naam met een reeks experimentele bieren, waarbij onder meer ananas of speculaas als bestanddeel werden gebruikt.

De portfolio van de brouwerij omvat merken zoals Grosse Bertha, Baby Lone of Wunder Lager. De bieren zijn onder meer te koop in de vestigingen van Delhaize, Carrefour of Colruyt. Ongeveer 30 procent van de productie is bedoeld voor de export. De Brusselse brouwer haalde vorig jaar een productie van 14.000 hectoliter.

Meer