Nieuwe recordwinst voor General Motors, dankzij selectief gebruik beperkte voorraden chips

De Amerikaanse autofabrikant General Motors realiseerde vorig jaar een winst van 10 miljard dollar. Dat was een stijging van 55 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee boekte het bedrijf, ondanks de productieproblemen wegens het tekort aan chips, een nieuw recordwinst. Het vorige record dateerde van zeven jaar geleden, toen het bedrijf een positief resultaat van 9,7 miljard dollar boekte.

Het chiptekort dwong General Motors, net zoals de andere autofabrikanten, om vorig jaar zijn fabrieken wekenlang stil te leggen, waardoor de verkoop werd beperkt. Het bedrijf verkocht vorig jaar 2,9 miljoen wagens, tegenover 3,4 miljoen exemplaren het jaar voordien. Ondanks deze daling steeg de omzet van 122,5 miljard dollar naar 127 miljard dollar.

Populaire en duurdere modellen

General Motors gaf daarbij aan zijn voorraden chips vooral te hebben gereserveerd voor de productie van de meest populaire en duurdere modellen. Daardoor liepen omzet en winst ook met een lager productieniveau toch verder op.

General Motors stelde te verwachten dat zijn fabrieken tegen de tweede helft van het jaar weer normaal zullen draaien. De autofabrikant merkte daarbij op dat de aanvoer van chips verbetert, zodat de productie opnieuw kan worden opgevoerd. Het bedrijf gaf verder nog mee te verwachten dit jaar tussen 9,4 miljard dollar en 10,8 miljard dollar winst te zullen maken.

Mary Barra, chief executive van General Motors, stipte verder aan dat de onderneming inspanningen zal doen om de productie van elektrische voertuigen, een van de snelst groeiende segmenten in de sector, op te voeren.

Het bedrijf meldde daarbij al 59.000 reserveringen voor zijn elektrische GMC Hummer en 110.000 bestellingen voor een elektrische versie van de pickup Chevrolet Silverado. General Motors streeft ernaar om tegen het midden van dit decennium één miljoen elektrische voertuigen per jaar te produceren.

Geen dividend

Barra merkte nog op dat het bedrijf zijn dividend, dat tijdens de begindagen van de coronapandemie in april twee jaar geleden schrapte, niet opnieuw zal invoeren.

De chief executive stelde dat het bedrijf van plan is het gespaarde kapitaal te gebruiken voor de versnelling en zelfs verhoging van de investeringen in elektrische en autonome voertuigen tot het midden van dit decennium. Daarvoor was tot nu toe een bedrag van 35 miljard dollar voorzien.

“In de toekomst zullen we alle mogelijkheden overwegen om winsten aan onze aandeelhouders terug te geven, maar momenteel zullen we geen dividend uitkeren”, zei Barra. “Het is een duidelijke prioriteit om de plannen voor de introductie van elektrische modellen te stimuleren.”

Het bedrijf is van plan om op middellange termijn jaarlijks tussen 9 en 10 miljard dollar te investeren.

(am)

Meer