Zoltan Pozsar meent dat de Chinese centrale bank een globale grondstoffencrisis kan benutten om de yuan sterker te maken.
Credit Suisse-topstrateeg en voormalig Federal Reserve-bankier Zoltan Pozsar heeft in een nota op maandag geschreven dat de Verenigde Staten en het westen aankijken tegen een ontluikende grondstoffencrisis die kan leiden tot een nieuwe monetaire wereldorde.
De toenemende prijzen van belangrijke grondstoffen, zoals onder andere olie, nikkel en kobalt, kunnen het huidige op de dollar gebaseerde financiële systeem verzwakken en inflatie in het westen nog verder de hoogte injagen.
Dat heeft alles te maken met een “perfecte storm” die ontstaat door de crisis in Oekraïne. Die leidde tot zware sancties voor Russische bedrijven en hevige speculatie op de grondstoffenmarkten. Aanbodschokken voor verschillende metalen en energiegrondstoffen worden nu volop verwacht.
Bretton Woods III
Volgens Pozsar zou de Chinese centrale bank in de unieke positie zitten om via deze grondstoffencrisis het dominante dollar- en eurosysteem te ondergraven. “Deze crisis lijkt op niets dat we hebben gezien sinds president Nixon de Amerikaanse dollar in 1971 van de goudstandaard haalde; het einde van het tijdperk van op grondstoffen gebaseerd geld”, schrijft Poszar.
Tijdens het eerste Bretton Woods-tijdperk (1944 tot 1971) werd geld door goud gedekt. In het tweede Bretton Woods-tijdperk (1971 tot heden) steunt de dollar op “inside money”, lees Amerikaanse staatsobligaties. Pozsar meent dat een toekomstig derde Bretton Woods-tijdperk gekenmerkt zal worden door “outside money”, ofwel geld dat gedekt wordt door goud en andere grondstoffen.
“Wanneer deze crisis voorbij is, zal de Amerikaanse dollar veel zwakker zijn en de Chinese renminbi veel sterker, omdat die gesteund wordt door een hoop grondstoffen”, voert Pozsar aan.
Chinese centrale bank krijgt vrij spel om grondstofsurplussen op te slurpen
De Credit Suisse-strateeg verklaart deze omwenteling door Russische grondstoffen te vergelijken met Amerikaanse subprimehypotheken ten tijde van de Kredietcrisis in 2008. Grondstoffen van andere landen zouden dezelfde rol vervullen als Amerikaans schatkistpapier in die tijd. “De ene zijn prijs stort in, en de andere stijgt in prijs, waarbij iedereen margin calls moet vervullen, ongeacht aan welke kant je staat”, oppert Pozsar.
Centrale banken van westerse landen zouden door opgelegde sancties aan Rusland er niet in kunnen slagen om evenveel Russische grondstoffen op te kopen als de Chinese banken. Ze zouden door maatregelen tegen een torenhoge inflatie er ook niet in kunnen slagen om genoeg liquiditeit op korte tijd vrij te maken om marktleemten te dichten, denkt de topstrateeg.
Bovendien zou de Chinese centrale bank (de People’s Bank of China) wel eens de yuan kunnen bijdrukken om de surplussen van Russische grondstoffen op te kopen. “Dat zou leiden tot de geboorte van een ‘euro-renminbimarkt’ en zou China’s eerste echte stap zijn om de hegemonie van de eurodollarmarkt te breken. Dit zou ook inflatoir werken voor het Westen en minder vraag naar langlopende schatkistcertificaten betekenen”, besluit Pozsar.
(kg)