Nieuwe coronarichtlijnen: skateboarden mag, ouderen en gezinnen met jonge kinderen mogen de wagen nemen

Het Nationaal Crisiscentrum heeft de meest gestelde vragen omtrent de coronamaatregelen aangepast op haar website. De facto wil dat zeggen dat de regels omtrent de toegelaten verplaatsingen veranderd zijn. 

Gezinnen met kinderen jonger dan zes mogen voortaan de auto nemen voor recreatie. Voorheen was  het uit den boze om zich bijvoorbeeld naar een park te rijden met de wagen om wat te bewegen. Ook ouderen met een beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en begeleiders van personen met een beperking mogen de auto inkruipen voor recreatie in open lucht. Die verplaatsing moet wel in de eigen buurt zijn. Daguitstappen naar kust of naar de Ardennen blijven uit den boze. 

Fysieke activiteiten in open lucht zijn dus nog steeds de enige uitzondering op niet-essentiële verplaatsingen. Tot voor kort waren enkel fietsen, lopen en wandelen toegestaan. Ook dat is veranderd. Behalve de benenwagen mogen ‘rijwielen en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’ worden gebruilkt. Dat wil zeggen dat rolschaatsen en skateboarden toegestaan is. 

In de vorige versie van de richtlijnen stond ook nog te lezen dat fietsen en joggen ‘enkel in de buurt van de woonplaats toegestaan was’. Die beperking valt weg. Wel is nu verduidelijkt dat buitenactiviteiten enkel zijn toegestaan voor de ‘duur die nodig is om ze uit te oefenen’. Na het sporten, onmiddellijk naar huis dus! Bovendien moet men permanent in beweging zijn. Even uitrusten op een bankje in het park zit er dus niet in. ‘Ten aanzien van zwangere vrouwen, ouderen en personen met een beperking moet er tolerantie aan de dag gelegd worden’, wordt die regel genuanceerd. 

Het is de achtste versie van de richtlijnen sinds het begin van de crisis. Die hebben geen kracht van wet, maar dienen wel als richtlijn voor onder meer de politie bij de handhaving van de coronamaatregelen. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.