Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Politie wil duidelijkheid: ‘Hoe ver mag iedereen nog van huis?’

Logo Business AM
Coronacrisis

26/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

De Brusselse politie slingert spelende jongeren op de bon. - Isopix

De politiediensten vragen aan de Nationale Veiligheidsraad om duidelijkere regels op te stellen rond lopen, wandelen en fietsen. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag.

Momenteel luidt het advies dat alles in de nabijheid van de woning moet gebeuren én vooral niet in groep. Maar die regels zijn te vaag, stelt Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. ‘Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen die 50 kilometer van huis is, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag.’

Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen, zoals in Frankrijk. Daar mogen mensen één uur per dag naar buiten, in een straal van 1 kilometer rond de woning. ‘We willen voor de duidelijkheid geen heksenjacht openen op iedereen die nu wil sporten, verre van. Net zoals we geen uitspraken doen over hoeveel kilometer of hoeveel tijd. Het moet gewoon duidelijk zijn wat kan en wat niet.’

Attest

‘De maatregelen worden constant geëvalueerd’, reageert Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Datzelfde crisiscentrum doet intussen een aanbeveling aan iedereen die nog werkt. ‘Breng een attest van de werkgever mee om te bewijzen dat u echt nodig bent op uw werk.’ Zo kunnen politiecontroles ook sneller verlopen.

Op vrijdag buigt de Nationale Veiligheidsraad, met daarin de federale en deelstaatregeringen, zich over maatregelen die van kracht zijn. Een afbouw zit er absoluut niet in, maar verstrengen lijkt ook niet aan de orde. Waarschijnlijk komen er kleine bijsturingen. Maar in het duidingsprogramma ‘De afspraak’ op Canvas had viroloog Marc Van Ranst alvast een boodschap mee: ‘Het kan nog een jaar voor we weer normaal kunnen leven.’

Source: De Standaard


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton