Nieuwe 24-karaats ‘gouden’ facelift heeft geen mes nodig

Goud was één van de slechtste investeringen van begin 2013, maar begon recent aan een comeback. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de nieuwe goudhonger van China en de spanning op de Krim, maar ook de schoonheidsindustrie is nu helemaal in de ban van het gele edelmetaal.

Een nieuwe huidverjongingstechniek belooft een mooiere huid door ultrafijne gouddraad van 24-karaat in de opperlagen van de huid te naaien. Het klinkt als een absurde rage voor de happy few, maar de behandeling wordt wetenschappelijk ondersteund en belooft opmerkelijke resultaten.

De gouddraad veroorzaakt reacties in de huid die de aanmaak van nieuwe collageennetwerken en elastinevezels stimuleren, waardoor de huid een ‘lift’ krijgt. De procedure laat geen littekens na, de gevolgen zien er natuurlijk uit en de verjonging zou tot tien jaar lang duidelijk zichtbaar blijven. Een volledige gezichtsbehandeling kost ongeveer 3.000 euro.

Gouddraadverjonging is al sinds de jaren 1990 populair in Rusland, Oost-Europa en Azië, maar begint nu pas door te breken in de rest van de wereld. De typische klant is een welgestelde vrouwelijke professional van rond de vijftig, maar ook mannen wagen zich er in toenemende mate aan.

Dr. Alexandra Chambers is voorlopig de enige arts die de ingreep uitvoert in het Verenigd Koninkrijk. Zij leerde het in Rusland, waar ze een deel van haar leven doorbracht: “De gouddraad wordt gebruikt om de huiddikte en –elasticiteit te bevorderen en ik raad de procedure aan voor mensen met een dunne, slappe huid en huidstriemen of pokputten.”

De procedure vindt onder plaatselijke verdoving plaats en kan de huid vervolgens tot tien dagen doen opzwellen. Twee à zes maanden later zijn de resultaten zichtbaar: een frissere, jeugdigere look zonder enige tekens van een chirurgische behandeling.

Toch zijn er ook sceptici die tegen de nieuwe hype waarschuwen. Één van hen is Dr. Marko Lens, fellow bij de Royal College of Surgeons in het V.K.:

“Goud is een vreemde substantie voor de huid. Het verandert de structuur van het huidweefsel waardoor het er anders uit gaat zien als normaal, gezond weefsel.” Daarnaast kunnen sommige draadjes volgens hem ook zichtbaar blijven. Lens raadt als alternatief natuurlijke procedures aan zoals hyaluronzuurbehandelingen.

(Foto)

Meer