Nieuw-Zeeland gaat ‘grootste deel van het jaar’ op slot

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern schort reizen van en naar haar land op, zolang het vaccin niet voldoende is uitgerold. Eerder bleek al dat het merendeel van de bevolking pas in de tweede helft van 2021 gevaccineerd zal worden.

‘Gezien de risico’s in de wereld om ons heen, en de onzekerheid over de wereldwijde uitrol van het vaccin, verwachten we dat onze grenzen het grootste deel van het jaar impact zullen ondervinden’, zei de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in een persconferentie dinsdag.

Concreet komt het er op neer dat reizen van en naar het land van de kiwi’s voorlopig niet mogelijk is. Wel zal Nieuw-Zeeland opnieuw reisafspraken maken met buurlanden zoals Australië en enkele Pacifische eilanden, om afgesloten ‘reisbubbels’ te vormen. ‘De rest van de wereld vormt simpelweg een te groot risico voor onze gezondheid en onze economie om in dit stadium risico’s te nemen’, zei Ardern nog.

In Nieuw-Zeeland is de uitrol van de vaccinaties nog niet begonnen. Eerder werd verwacht dat de eerste vaccins tegen het einde van het eerste kwartaal zouden aankomen in het land. Het merendeel van de bevolking zou pas in de tweede helft van het jaar gevaccineerd worden. De druk wordt nu extra opgevoerd doordat het land eergisteren het eerste geval van het coronavirus in maanden rapporteerde. Het ging om een vrouw van 56 die terugkeerde van een reis naar Spanje en Nederland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20