Na maanden weer coronageval opgedoken in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds maanden een coronabesmetting vastgesteld bij een 56-jarig vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na een reis naar Nederland en Spanje. Het gaat wellicht om een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. 

Na haar terugkeer op 30 december was de vrouw twee weken in quarantaine gegaan in een quarantainehotel, waar ze twee keer negatief testte op Covid-19. Daarop mocht ze naar huis, aldus minister Chris Hipkins, die verantwoordelijk is voor de coronabestrijding in het land. Later bleek ze toch besmet te zijn.

‘Wellicht besmettelijkere variant’

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit, Ashley Bloomfield, zegt dat er nu contact wordt opgenomen met vijftien naaste contacten van de besmette vrouw. Haar echtgenoot en kapper zouden al negatief getest hebben.

‘We gaan ervan uit dat dit een positief geval is en dat het om een meer overdraagbare variant gaat, ofwel de variant die als eerste in Zuid-Afrika of het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd, of mogelijk Brazilië – of een andere overdraagbare variant’, zegt Bloomfield.

Hoe de vrouw besmet is geraakt en of de infectie nieuw is, is niet bekend. Aangezien de vrouw positief testte enkele dagen nadat ze uit quarantaine kwam en thuis is gebleven, behandelen de autoriteiten het als een ‘waarschijnlijk lokaal geval’. De laatste keer dat er in het land een coronageval werd geregistreerd was op 18 november 2020.

Volgens Hipkins is het te vroeg om verdere maatregelen te nemen. ‘Het is absoluut niet nodig om nu paniekinkopen te gaan doen of vergelijkbaar gedrag te gaan vertonen.’

Australië neemt maatregelen

Naar aanleiding van het bevestigde coronageval heeft Australië onmiddellijk de reizen met Nieuw-Zeeland voor 72 uur opgeschort. Iedereen die sinds 14 januari uit Nieuw-Zeeland in Australië is aangekomen, moet zich isoleren en thuisblijven tot hij of zij negatief test op Covid-19. Iedereen die in de komende 72 uur aankomt, moet meteen naar een quarantainehotel.

‘Dit zal gebeuren uit een overvloed aan voorzorg totdat er meer bekend is over de gebeurtenis en het geval’, zei de Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, eraan toevoegend dat het geval zorgwekkend is vanwege de hogere besmettelijkheid van de Zuid-Afrikaanse variant.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20