Chinese doorbraak moet zonnecellen tot 75 procent goedkoper maken

Onderzoekers uit China en Hongkong hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld die tal van voordelen moet opleveren tegenover bestaande technologie. Zonnepanelen zouden hierdoor veel goedkoper kunnen worden en bovendien langer operationeel blijven.

Waarom is dit belangrijk?

China begint een steeds grotere houdgreep op de wereldwijde zonnepanelenmarkt te krijgen. Vorig jaar waarschuwde het Internationaal Energieagentschap (IEA) bijvoorbeeld al dat het land de hele toeleveringsketen begint te domineren. Die machtsconcentratie kan verder toenemen indien het land ook koploper wordt op vlak van innovatie in de sector. 

De essentie: Geen silicium meer, het materiaal dat momenteel wordt gebruikt om zonnepanelen te maken, maar perovskiet. Dat is volgens sommigen, inclusief de hierboven vermelde onderzoekers, de toekomst van de sector. Maar hoewel het materiaal veelbelovend is, is het zeer kwetsbaar, waardoor het tot nu toe nog geen grootschalige intrede heeft gedaan op de zonnepanelenmarkt. 

  • Perovskiet geniet een aantal voordelen tegenover silicium. Het materiaal is goedkoop, is in grote hoeveelheden aan
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.