Nieuw klimaatvoorstel binnen Vlaamse regering: geen aardgas meer in nieuwbouw vanaf 2023

Na de renovatieplicht en een versnelde omschakeling naar elektrische auto’s, ligt een derde ingrijpend klimaatvoorstel op tafel binnen de Vlaamse regering: een verbod op aardgas in nieuw gebouwde woningen, al vanaf 2023.

Net als de vorige twee voorstellen werd de denkpiste naar verscheidene Vlaamse kranten gelekt, mogelijk om te kijken naar de reacties of om het grote publiek mentaal voor te bereiden.

De strakke timing zou door Open Vld zijn voorgesteld. De liberalen willen dat nieuwe appartementen en woningen vanaf 2023 geen aardgasaansluiting meer voorzien en zich fossielvrij verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Ook stookolieketels zouden vanaf dan verboden zijn voor nieuwbouw.

Dat alles moet de CO2-uitstoot verbonden aan de verwarming van woningen fors terugdringen. Nederland, waar een gelijkaardige regeling al van kracht is, zou als voorbeeld dienen.

Vlaams klimaatplan

De Vlaamse regering hoopt tot een akkoord te komen over een allesomvattend klimaatplan, zodat de Vlaamse delegatie met concrete engagementen naar de COP26-conferentie in het Schotse Glasgow kan trekken. Eerder was al sprake van:

  • een renovatieplicht voor wie een energieverslindende woning aankoopt
  • Vanaf 2027 alleen nog elektrische auto’s toe te laten bij de aankoop van een nieuwe wagen
  • een vermindering van de veestapel, wat de experten van het Klimaatpanel adviseren

Vlaams versus federaal

Ook opmerkelijk: het voorstel op Vlaams niveau komt er net op het moment dat de federale regering nieuwe gasgestookte centrales overweegt om elektriciteit mee op te wekken, in het kader van de kernuitstap.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20