De wereldwijde inflatie zit in de lift. De oorlog in Oekraïne is de grootste boosdoener, maar een heropflakkering van de coronapandemie in China dreigt de inflatie verder aan te wakkeren.
We hebben het de afgelopen twee jaar zwaar te verduren gekregen. Door de coronapandemie hebben we onder meer het hoofd moeten bieden aan verschillende lockdownperiodes. We voelen daar tot op vandaag de economische gevolgen van. Denk bijvoorbeeld aan de problemen in de toeleveringsketens. Door de oorlog in Oekraïne hebben de economieën wereldwijd niet echt de kans gekregen om de economische impact van de coronacrisis volledig te verwerken. Analisten van Bernstein vrezen zelfs dat de situatie nog verder kan verslechteren.
Gevolgen van het Chinese zerocovidbeleid
Na de gezondheidscrisis is de wereld volgens de Bernstein-analisten nog afhankelijker geworden van Chinese producten dan voordien, omdat Peking snel en over een lange periode bijzonder strenge maatregelen heeft genomen, terwijl de situatie elders in de wereld vrij instabiel was. China is goed voor 15,4 procent van de wereldwijde export, het hoogste niveau sinds 2012. Het land wordt echter geconfronteerd met de ergste coronagolf in twee jaar, wat de autoriteiten ertoe heeft aangezet opnieuw zeer strenge lockdowns en reisbeperkingen toe te passen.
China deinst er niet voor terug om miljoenensteden, zoals Shanghai, in lockdown te plaatsen. Daardoor worden grote internationale bedrijven, zoals Apple en Samsung, gedwongen om de lokale activiteiten tijdelijk te staken. Ook de Duitse autofabrikant Volkswagen werd getroffen door het strikte beleid van Peking: zijn fabrieken in de buitenwijken van Shanghai en in de noordelijke provincie Jilin werden voor minstens een dag gesloten.
“Wij denken dat de macro-economische gevolgen van de sluitingen in China vrij groot kunnen zijn en de markt houdt daar nog geen rekening mee,” waarschuwde Jay Huang van Bernstein in een rapport dat door CNBC werd ingezien.
Stijgende prijzen
De strikte Chinese lockdownregels in de economische centra drijven ook de kosten van exportcontainers fors de hoogte in. In Shanghai zijn ze vijf keer zo hoog als voor de pandemie. En de luchtvrachttarieven zijn verdubbeld. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de prijs van de uit China uitgevoerde producten.
In maart stegen de producentenprijsindex en de consumentenprijsindex van het land sneller dan verwacht, meldde CNBC.
“Dat heeft als gevolg dat de belangrijkste handelpartners van China die prijsstijgingen ook zullen voelen. Tegelijkertijd zou de vraag in China vertraging oplopen”, waarschuwden de analisten. Een verdere stijging van de wereldwijde inflatie kan niet worden uitgesloten en zonder een verbetering van de gezondheidssituatie in China zou dit nog enige tijd kunnen aanhouden, zelfs als de oorlog in Oekraïne zou eindigen.
“Gezien het feit dat deze recente lockdowns komen op een moment dat de wereldwijde toeleveringsketens al onder druk staan… denken wij dat de impact van deze lockdowns op de wereldwijde inflatie en groeivooruitzichten veel groter zou kunnen zijn dan wat we in 2020 hebben gezien,” concludeerden de analisten.
(ns)(jvdh)