Niemand wil nog in de ‘Trump Tower’ wonen

De Trump Tower, een glazen wolkenkrabber gesitueerd op 721 Fifth Avenue in New York City, werd in 1983 door de huidige Amerikaanse president Donald Trump ontwikkeld en telt 238 residentiële appartementen. Vastgoed in New York doet het al een tijd slechter, maar de waarde van de appartementen in dit gebouw daalt veel sneller dan in andere gelijkaardige gebouwen in Midtown Manhattan, blijkt uit gegevens van vastgoedmakelaar cityrealty.com.

Sinds 2015 is de waarde van de luxe-appartementen in de Trump Tower met zo’n 30% gedaald. Gelijkaardige flats in Manhattans Midtown East Side moesten gemiddeld slechts 8% inleveren. De daling is voornamelijk een gevolg van een overaanbod aan nieuwe luxeflats in de buurt.

Clinton won Manhattan met 86% van de stemmen

Maar er is meer: Manhattan wordt voornamelijk bewoond door Democraten en Trump haalde er bij de verkiezingen van 2016 amper 10% van de stemmen (64.929 tegen 579.013 voor Hillary Clinton). Het gros van de Clinton-kiezers will tegen elke prijs vermijden met het merk ‘Trump’ te worden geassocieerd.

“Het is duidelijk dat het Trump-presidentschap een negatief effect heeft op zijn vastgoed,” zegt vastgoedmakelaar Wendy Maitland tegenover het persbureau Reuters. “In de Trump Tower staan vandaag ruim 22 appartementen te koop. Dat spreekt voor zich.” Al deze appartementen zijn de voorbije 2 jaar op de markt gekomen. Dat stemt overeen met de periode van Trumps aankondiging dat hij kandidaat voor het presidentschap was, gevolgd door zijn overwinning  tot op vandaag.

Kortingen van 4 tot 35%

Volgens Cityrealty.com kunnen die worden gekocht tegen kortingen tussen de 4 en 35%. Ook huurders kunnen zaken doen in Trump Tower, want ook die prijzen gaan steeds lager. De voorbije 12 maanden is in de Trump Tower nog amper een appartement verkocht.

Buitenlandse kopers bieden… weinig

Dat vele New Yorkers niets meer met Trump te maken willen hebben wordt aan de andere kant gecompenseerd door buitenlandse kopers die het net ‘cool’ vinden om een optrekje te hebben in hetzelfde gebouw als de president van de Verenigde Staten. “Het zijn deze mensen die biedingen maken, maar die zijn meestal wel aan de lage kant,” zegt Richard Tayar, een vastgoedmakelaar bij Keller Williams NYC.

Anderen worden dan weer afgestoten door de overmatige beveiliging van het gebouw door de Amerikaanse geheime dienst, met een screening die je normaal enkel op luchthavens treft. Tenslotte zijn er nog de veelvuldige protestacties die voor het gebouw worden georganiseerd en de overlast enkel groter maken.

Op onderstaande grafiek is te zien hoe de verkooppiek in de Trump Tower zich situeerde in 2013 – 2014. Sinds dan wordt minder en ook nog eens goedkoper verkocht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20