Newsom overleeft referendum en mag doorgaan als gouverneur van Californië

De Democratische gouverneur Gavin Newsom mag van de Californische kiezers zijn mandaat voortzetten. Hij wint de zogeheten recall election, een referendum dat moest uitmaken of hij blijft ofwel vervangen moest worden.

Volgens de projecties van CNN stemde 67 procent van de kiezers “nee” op de vraag of Newsom weg moet. Dat betekent dat de 53-jarige Democraat de laatste achttien maanden van zijn mandaat gewoon kan afwerken.

Zijn grootste uitdager was Larry Elder, een Afro-Amerikaanse voormalige radiopresentator die door president Biden een “Trump-kloon” genoemd werd. Hij zou wellicht de nieuwe gouverneur geworden zijn, mochten de kiezers Newsom naar huis gestuurd hebben.. Maar dat gebeurde dus niet. Er waren ook verscheidene kleurrijke kandidaten, waaronder een YouTuber, een zakenman die met een beer campagne voerde en Caitlyn Jenner van de Kardashian-clan.

Newsom, voormalig burgemeester van San Francisco, werd in 2018 verkozen tot gouverneur van Californië. De recall election werd afgedwongen door burgers die ontevreden waren over zijn corona-aanpak en door het conservatieve Republikeinse kamp. Zij hoopten op een Schwarzenegger-scenario. Acteur Arnold Schwarzenegger kon in 2003 gouverneur worden van Californië via de procedure.

Nationaal belang

Maar Californië, de vijfde economie ter wereld mocht de staat onafhankelijk zijn, is traditioneel een Democratische staat en de Democraten vormden de voorbije dagen een front. Dat de stemming van nationaal belang was, bleek uit de komst van onder meer president Biden, vicepresident Harris en voormalig president Obama naar Newsoms campagnemeetings.

Newsom zelf maakte de link naar enkele nationale thema’s – zoals de desinformatie over Covid-19 en de abortuskwestie na een nieuwe wet in Texas – in zijn overwinningsspeech.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20