Zal een “nieuwe Trump” Californië besturen?

De Amerikaanse president Joe Biden haastte zich naar Californië om gouverneur Gavin Newsom te steunen, die voor een referendum staat, om hem in functie te houden.

Waarom is dit belangrijk?

In Californië geeft de grondwet ontevreden Californische kiezers het recht om buiten een verkiezing een referendum te houden om hun gouverneur te veranderen. Zo kon Arnold Schwarzenegger 18 jaar geleden de grootste Amerikaanse staat winnen. Californië vertegenwoordigt bijna 15 procent van het Amerikaanse bbp. Als de staat onafhankelijk zou zijn, zou het de vijfde grootste economie ter wereld zijn.

Op papier riskeert Gavin Newsom niet veel. Het moet gezegd worden dat Californië al vele jaren een blauwe staat is, vooral Democratische kandidaten besturen het. Toch is er wat onrust. Dat bewijst de komst van Biden naar de staat om de Democraat te steunen.

Een voormalige radiopresentator

Tegenover hem staat Larry Elder, een Afro-Amerikaanse voormalige radiopresentator die door Biden een ‘Trump-kloon’ wordt genoemd. Elder steunde Trump tijdens de campagne en noemde hem zelfs “Gods boodschapper”. Maar de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van Californië zegt dat hij zich geen zorgen maakt over een eventuele zegen van de voormalige president. “Als hij mij wil voordragen, prima. Als hij dat niet wil, is dat ook goed. Ik heb het hem niet gevraagd”, zei hij tegen CNN.

Larry Elder, kandidaat-gouverneur voor de staat Californië – Photo by Francine Orr/Los Angeles Times/Shutterstock (12443386c)

Zonder zijn naam te noemen, haalde Biden zwaar uit naar Elder maandag op een steunfeest voor Newsom. Hij is op zijn hoede: “Dit is geen grap. Een Republikeinse gouverneur die vooruitgang op het gebied van COVID-19 blokkeert, die ook anti-vrouw is, anti-arbeider, een klimaatontkenner … “

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20