Newcastle United krijgt door Saoedische overnemer uitzicht op wereldwijde voetbaltop

Een consortium onder leiding van het Saoedische Public Investment Fund (PIF) neemt de Engelse voetbalclub Newcastle United over. Met de transactie is een bedrag van ruim 300 miljoen pond betrokken. De Saoedische investeerders nemen de leiding over de Engelse club over van de Britse miljardair Mike Ashley, die veertien jaar lang aan het hoofd van Newcastle United heeft gestaan.

Met de Saoedische kapitaal kan Newcastle United zich mogelijk ontwikkelen tot een van de sterkste voetbalclubs in de wereld. De overname blijft echter niet zonder kritiek.

Mohammed Bin Salman

Aan de verkoop van Newcastle United zijn anderhalf jaar moeizame overnamegesprekken vooraf gegaan. Een laatste obstakel werd echter weggenomen nadat de Engelse Premier League bindende garanties had gekregen dat de Saoedische overheid de controle over de club niet zou overnemen.

Het Public Investment Fund is immers in handen van de Saoedische koninklijke familie en wordt geleid door kroonprins Mohammed bin Salman. De Saoedische groep verwerft een belang van 80 procent in de Engelse club. Projectontwikkelaar Reuben en investeerder PCP Capital Partners krijgen elk een belang van 10 procent in Newcastle United.

Bij de fans van Newcastle United heerste groot enthousiasme over de overname. De supporters hoopten al lang dat Mike Ashley zou vertrekken. Onder zijn beleid werden immers zware besparingen doorgevoerd, waardoor de prestaties van de club werden ondermijnd en Newcastle United vaak tegen de degradatie diende te vechten.

Ook de Britse sportcommentator Alan Shearer, één van de meest beroemde voormalige spelers van Newcastle, reageerde tevreden. Volgens hem kunnen de fans nu opnieuw op een grote toekomst voor hun club hopen.

Mensenrechten

De Saoedische overname is echter niet zonder kritiek. Onder meer wordt daarbij gewezen op de Saoedische inbreuken tegen de mensenrechten en de oorlogsvoering in Jemen, volgens de Verenigde Naties een van de ergste humanitaire crisissen van de wereld.

De rechtenorganisatie Amnesty International drong er bij de Premier League dan ook op aan om de verdediging van de mensenrechten prioriteit te geven. “Het is al langer duidelijk dat de Saoedische autoriteiten sport willen gebruiken om hun imago, dat door allerlei onaanvaardbare praktijken zwaar is bezoedeld, op te krikken”, wierp de organisatie op.

Newcastle United wordt door de overname echter wel wereldwijd één van de clubs met de grootste financiële mogelijkheden. De club zal met het Saoedische geld immers in staat zijn om een team vol topspelers samen te stellen.

De overname door de Saoedische investeerders werd door de supporters op groot enthousiasme ontvangen. – Foto: Mi News/Nurphoto/Shutterstock

Steeds rijker

Het Saoedische Public Investment Fund wordt met zijn portefeuille van 320 miljard pond aan activa met grote voorsprong de rijkste clubeigenaar in de internationale voetbalgeschiedenis.

De Qatar Investment Authority, eigenaar van Paris Saint-Germain (PSG), staat met 220 miljard pond op een tweede plaats. Daarna volgen Mansour bin Zayed Al Nahyan van Manchester City (21 miljard pond), Dietrich Mateschitz van RB Leipzig en RB Salzburg (15,7 miljard pond) en Andrea Agnelli van Juventus Turijn (14 miljard pond).

In het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw verdedigde ook voormalig Belgisch international Philippe Albert vier seizoenen de kleuren van Newcastle United. Ook doelman Matz Sels stond één jaar onder contract bij de Britse ploeg.

(kg)

Meer