Netflix wil het delen van je account begin 2023 betalend maken: dit is hoe het zal werken

Netfix wil vanaf volgend jaar eindelijk harder optreden tegen gebruikers die hun account delen met meer mensen dan toegelaten volgens hun abonnementsformule. Het bedrijf is van plan om die praktijk niet volledig tegen te gaan, maar abonnees een extra bedrag te laten betalen voor zogenaamde subaccounts.

Netflix heeft op dit moment drie abonnementsformules. Je kan daarbij kiezen voor Basic (8,99 euro per maand), Standard (13,49 euro per maand) of Premium (17,99 euro per maand). Naast een betere beeldkwaliteit is het grootste verschil tussen die drie abonnementen het aantal gebruikers die er tegelijkertijd kunnen naar kijken.

Freeloaders

Een belangrijk woord is die “tegelijkertijd”. Want hoewel Netflix officieel zegt dat je maar respectievelijk met één, twee of vier mensen gebruik mag maken van een account, kan dat in de praktijk met veel meer zolang die maar niet allemaal op exact hetzelfde moment kijken. Daardoor delen veel mensen hun paswoord met vrienden of familieleden die zo gratis kunnen kijken naar de streamingdienst. Zo loopt Netflix jaarlijks miljoenen euro’s aan inkomsten mis.

De streamingdienst heeft dat gebruik lang ongemoeid gelaten. Het idee daarachter was dat gebruikers die zo gratis kunnen kennismaken met Netflix na verloop van tijd toch zelf een abonnement zullen nemen. In de praktijk blijkt dat echter minder het geval te zijn dan gehoopt. Daarom besliste de streamingdienst eerder dit jaar om werk te maken van een manier om die zogenaamde freeloaders te stoppen.

Sub-accounts

Een proefproject met verificatie, dat ook bij ons liep, bleek geen groot succes. Een andere systeem in Latijns-Amerika leverde echter wel positieve resultaten op. Het bedrijf testte eerst in Chili, Costa Rica en Peru en later in Argentinië, El Salvador, Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek twee verschillende manieren om gebruikers extra te laten betalen als hun account regelmatig gebruikt wordt op een andere locatie dan de woonplaats van de primaire gebruiker(s).

Dat systeem beviel Netflix blijkbaar want in een recent verzonden brief aan hun aandeelhouders laat de streamingdienst weten dat het van plan is om het vanaf begin 2023 wereldwijd uit te rollen. Gebruikers zullen dan voor een kleine meerkost zogenaamde sub-accounts kunnen aanmaker op hun profiel voor die freeloaders. Hoeveel daarvoor betaald zal moeten worden, zal afhangen van land tot land, maar er wordt uitgegaan van een bedrag van ongeveer 4 euro.

Profile Transfer

Eerder al introduceerde Netflix een nieuwe functie die hetzelfde probleem moet helpen aanpassen. Het gaat om de feature Profile Transfer. Daarbij kunnen gebruikers die vroeger samen met een huis- of gezinsgenoot een account hadden hun gegevens en geschiedenis laten overzetten naar een apart, nieuw account.

Een ander plan om nieuwe abonnees aan te trekken dat Netflix binnenkort lanceert, is de formule Basic with Ads. Vanaf 3 november 2022 kan je twaalf landen namelijk een goedkoper abonnement nemen waarbij er voor en na programma’s reclamespots getoond zullen worden. Die abonnementsformule zal voorlopig nog niet beschikbaar zijn in België, al zou dat in de toekomst wel het geval zijn.

Meer