De storm is voorbij voor Netflix: dit is hoe de streaminggigant 1 miljoen abonnees wil terugwinnen

De storm is voorbij voor Netflix: dit is hoe de streaminggigant 1 miljoen abonnees wil terugwinnen
(Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Netflix heeft gisteren zijn resultaten voor het tweede kwartaal bekendgemaakt en die zijn, tegen alle verwachtingen in, minder slecht dan verwacht. De streamingdienst verloor tijdens die periode ongeveer 970.000 abonnees, de helft van de 2 miljoen verliezen die het verwachtte.

Na regen komt zonneschijn, luidt de zegswijze. En dat lijkt in dit geval wel te kloppen voor Netflix. De streamingdienst heeft enkele moeilijke maanden achter de rug. Zo moest het platform bij de voorgaande kwartaalcijfers voor de eerste keer in tien jaar een verlies van abonnees aankondigen. Dat was dan ook een schok voor de managers van Netflix, die hun gedrag aanpasten en hun mening over verschillende onderwerpen, met name reclame, wijzigden. Vandaag gaat het op het eerste gezicht beter met het streamingplatform. Tenminste, dat is wat de laatste kwartaalresultaten suggereren.

Kleiner verlies abonnees

Ook in het tweede kwartaal moest Netlflix afscheid nemen van zo’n 970.000 klanten, maar dat cijfer ligt wel lager dan verwacht. Netflix ging ervan uit dat 2 miljoen mensen hun abonnement het afgelopen kwartaal gingen stopzetten. De beleggers reageren alvast positief op het nieuws, want het aandeel noteert voorbeurs bijna 7 procent in het groen.

Opmerkelijk is dat ondanks het verlies van abonnees de inkomsten van Netflix in het tweede kwartaal met 9 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde ten opzichte van het afgelopen kwartaal met ongeveer 150 miljoen euro, maar is met zo’n 1,4 miljard euro nog steeds hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Wat het huidige kwartaal betreft, is Netflix vrij optimistisch. Het is niet langer een kwestie van abonnees verliezen, maar van abonnees winnen. Het bedrijf rekent op een winst van een miljoen abonnees in het derde kwartaal, waardoor de verliezen van het eerste halfjaar van 2022 gedeeltelijk worden goedgemaakt.

Lancering nieuw abonnement

Voorts heeft Netflix meer details gedeeld over het goedkopere abonnement, waarbij de gebruikers reclames te zien krijgen. Bedoeling is dat die goedkopere formule er komt in het voorjaar van 2023. Netflix heeft voor dit project een beroep gedaan op Microsoft.

“We beginnen waarschijnlijk in een handvol markten waar er veel budget wordt uitgegeven aan reclames. Zoals de meeste van onze nieuwe initiatieven, is het onze bedoeling om het uit te rollen, te luisteren en te leren, en snel te evolueren om het aanbod te verbeteren. Als gevolg daarvan zullen onze reclameactiviteiten er over een paar jaar waarschijnlijk heel anders uitzien dan op de eerste dag”, aldus het bedrijf in een brief aan de aandeelhouders.

Strijd tegen het delen van wachtwoorden

Zoals eerder aangekondigd, wil Netflix ook iets doen aan het delen van wachtwoorden. Dat kost het bedrijf jaarlijks miljoenen dollars. In de brief aan de aandeelhouders staat te lezen dat het platform wil ingrijpen nu “accountsharing nog in een beginfase zit.”

Voorlopig wordt de strijd gevoerd met een betaalde deeloptie waarbij het abonnementsgeld wordt verhoogd voor een gebruiker die zijn account deelt met familie of vrienden die niet onder hetzelfde dak wonen. De tests zijn aan de gang en een bredere invoering is gepland voor begin 2023, samen met nieuwe methoden.

Impact sterke dollar

Ten slotte is Netflix bij de bekendmaking van zijn resultaten teruggekomen op de bijzondere geopolitieke context waarin de wereld zich momenteel bevindt. Hoewel het niet gemakkelijk is om een verband te vinden tussen de activiteiten van een streamingplatform en de inval van Rusland in Oekraïne, heeft het conflict in Oost-Europa wel degelijk een impact op Netflix.

Door de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de euro aan waarde ingeboet ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Netflix haalt 60 procent van zijn omzet uit internationale inkomsten. Een sterke dollar weegt dus op die inkomsten.

De verschillende renteverhogingen die de Fed heeft doorgevoerd om de inflatie in de VS tegen te gaan, helpen ook niet. “De waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere valuta’s sinds ons kwartaalrapport van april is de voornaamste reden voor de wijziging van onze inkomstenverwachting”, aldus de brief aan de aandeelhouders. Zonder het wisselkoerseffect bedraagt de omzetgroei van Netflix in het tweede kwartaal dus 13 procent en niet 9 procent.

Het bedrijf besloot met erop te wijzen dat het zich zou blijven toespitsen op zijn aanbod om abonnees aan te trekken en te behouden, met inbegrip van grote bioscoopfilms en de release van alle afleveringen van een nieuw seizoen voor zijn series.

(ns/lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.