Nederlandse centrale bank vergelijkt Zweedse respons op Covid-19 met die van… Brazilië

De gevolgen van de Covid-19 crisis in Brazilië vergelijken met die in Zweden is een niet alledaags gegeven. Vooral als die vergelijking wordt gemaakt door een prominent lid van de Nederlandse centrale bank DNB.

Olaf Sleijpen (Foto: DNB)

In een interview met de Nederlandse krant Het Parool maakt Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank, geen onderscheid tussen de manier waarop beide landen de coronacrisis aanpakten.

‘Kijk naar Zweden of Brazilië; die hebben nauwelijks een lockdown gehad.  Nu zie je dat het aantal besmettingen er enorm hoog is en hun economie daar schade van ondervindt. Het is geen goede economische strategie om weinig aan contactbeperking te doen en mensen ziek te laten worden.’

Zweden is Brazilië niet

Een opmerkelijke uitlating van de centraal bankier, die brandhout maakt van de stelling dat landen waar geen strenge lockdowns werden afgedwongen beter af zouden zijn dan degen die dat wel deden. Dat Sleijpen openlijk een andere EU-lidstaat bekritiseert is al ongewoon, maar de vergelijking met Brazilië is erg ongelukkig. De Braziliaanse president Bolsonaro deed Covid-19 lange tijd als ‘een griepje’ af. Verder besliste hij vorige week geen cijfers over het aantal bevestigde gevallen en doden meer te zullen communiceren. Eerdere cijfers werden van de officiële overheidswebsite gewist. Tot het hooggerechtshof in Brazilië besliste dat de cijfers per direct teruggezet moeten worden. De regering lijkt zich nu bij deze uitspraak neer te leggen.

Volgens Sleijpen hebben lockdownmaatregelen uiteraard negatieve gevolgen. Maar het niet doen, heeft een groter effect. ‘Door het grote aantal ziektegevallen en de forse afname van vertrouwen is de impact daarvan nog veel groter dan van een lockdown. Nog afgezien van de maatschappelijke gevolgen.’

Stockholm vindt het ongepast te stellen dat het land niets zou hebben gedaan om Covid-19 aan te pakken. Zweden bleef wat betreft de strijd tegen het coronavirus een buitenbeentje in de internationale gemeenschap. Het volgde een afwijkende en eigenzinnige aanpak. Scholen, cafés, bars en restaurants bleven open. Burgers werden volwassen genoeg geacht om ‘social distancing’ te respecteren. 

De resultaten waren– ondanks de aanzwellende kritiek – in een eerste tijd zeker niet slechter dan die in landen waar wel een volledige lockdown van kracht was. Begin mei noemde de WHO ‘Zweden nog het te volgen model’

Zweedse problemen spitsen zich vooral toe op de rusthuizen

De Zweedse problemen spitsen zich vooral toe op de rusthuizen, waar ongeveer de helft van alle overlijdens werden opgemeten.

Met meer dan 10 miljoen inwoners telt het land voorlopig bijna 38.000 bevestigde gevallen en 4.400 overlijdens. In vergelijking met andere Scandinavische landen is Zweden nu de grote verliezer. Denemarken, Finland en Noorwegen hebben per hoofd van de bevolking respectievelijk vier, zeven en negen keer minder coronadoden te betreuren dan Zweden.

Zweedse regering liet vrijwillig een grote verspreiding van de ziekte toe

De consensus over die eigenzinnige aanpak die wekenlang het land verenigde, was de voorbije weken nog ver te zoeken. Ondertussen is een onderzoekscommissie in het leven geroepen die wil onderzoeken wat anders had moeten gedaan worden. Er waren een paar successen. Zoals de scholen die open bleven en de economie die minder te lijden had dan in de buurlanden. Maar het dodental bleef wel stijgen. Pro capita gemeten komt het nu zelfs in de buurt van de landen met de hoogste sterftecijfers.

Naast het uitblijven van een lockdown wil de onderzoekscommissie ook bekijken waarom zoveel mensen in rusthuizen stierven, zonder dat ze in het ziekenhuis verzorgd werden.

Tijdens een interview met het persagentschap Bloomberg zei Zweeds minister van Financiën Magdalena Andersson dat er geen economische overwegingen speelden toen we beslisten over de Zweedse coronastrategie.

De Zweeds oppositie probeert ondertussen profijt te halen uit de crisis. Op de openbare omroep SVT, zegt Ebba Busch, de voorzitter van de christen-democraten, dat ‘de Zweedse regering vrijwillig een grote verspreiding van de ziekte toeliet’. Zolang de huidige regering aan de macht blijft, is het land volgens haar stuurloos.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.