Nederlandse bedenkt genderneutraal kaartspel

Een spel waarin de heer nog steeds meer waard is dan de vrouw, dat vond de Nederlandse Indy Mellink (23) in deze tijden ergerlijk ouderwets. Als alternatief bedacht ze een genderneutraal kaartspel, waarin de hoofdfiguren worden ingeruild voor goud, zilver en brons.

Het was tijdens het uitleggen van een spelletje kaart aan haar neven en nichten afgelopen zomer dat de Nederlandse spelletjesfanaat Indy Mellink bedacht dat er iets niet klopt aan een standaard kaartspel. ‘Ik vertelde ze dat de heer standaard boven de vrouw staat’, legt ze uit aan RTL Nederland. ‘Ik dacht: huh, wat zeg ik nu eigenlijk?’.

De verontwaardiging inspireerde haar om zelf een nieuw kaartspel te ontwerpen. Met zeeën van tijd tijdens de coronacrisis en een creatief brein dat gefascineerd is door spelletjes, bedacht ze een nieuw concept. Daarin zijn de heer, dame en boer vervangen door respectievelijk goud, zilver en brons. Ze ontwierp de kaarten zelf, die te koop zijn voor 9,95 euro via haar webshop GSB Playing Cards.

Het nieuwe ontwerp van Indy Mellink. Credit: GSB Playing Cards

Subtiel seksime

Indy wil met haar kaartspel de traditionele versie niet van tafel vegen, wel een alternatief aanbieden aan zij die dat wensen. De reacties die ze krijgt zijn naar verluidt gemengd. Meestal zijn het vrouwen die positief reageren. Vaak ook krijgt ze te horen dat ‘zo’n klein detail toch niet uitmaakt’, maar dat ziet ze zelf anders. ‘Juist die subtiele vorm van seksisme beïnvloedt mensen, zonder dat ze het beseffen, in het werk en persoonlijke leven’, klinkt het bij RTL Nederland. ‘Ik studeer forensische psychologie en ben me heel erg bewust van dit probleem door de onderzoeken die ik lees en de therapieën die ik geef.’

Indy wil in de toekomst ook andere spelen in een nieuw jasje steken. Ondanks de centrale rol van de koning bij het schaken, staat dat nochtans momenteel populaire spel niet op de prioriteitenlijst. ‘Het is trouwens een Spaanse koningin die ooit de rolverdeling in het spel heeft bedacht’, merkt de Nederlandse fijntjes op.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20