Sinds zondag is er in de Nederlandse ziekenhuizen een tekort aan de virusremmer remdesivir. Patiënten met een ernstige vorm van Covid-19 krijgen het medicijn toegediend om de symptomen af te remmen.
In België is er momenteel nog voldoende voorraad. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten laat weten dat in ons land de stock vijf keer groter is dan de totale hoeveelheid die al onder de ziekenhuizen verdeeld is. Er heerst wereldwijd een tekort aan het middel, omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
De voorraad remdesivir die het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheerde, is volledig op. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Het ministerie van Volksgezondheid van onze noorderburen verwacht naar eigen zeggen ‘mogelijk vandaag of morgen nieuwe leveringen uit Brussel’.
De Europese Commissie kocht het medicijn centraal aan en verdeelde het daarop onder de lidstaten. Onze noorderburen trokken de jongste weken al aan de mouw van de Europese Commissie, omdat de voorraad remdesivir er razendsnel doorging. In Nederland hebben de ziekenhuizen zelf geen voorraden van het middel, dat moeten ze bestellen bij het RIVM. Hoeveel remdesivir Nederland dit keer besteld heeft bij de Europese Commissie is niet geweten.
Ruim voldoende stock in België
‘Bij ons is er nog voldoende’, reageert het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in de Mediahuis-kranten. ‘De stock is vijf keer groter dan de totale hoeveelheid die we al onder de ziekenhuizen hebben verdeeld.’
De huidige voorraad remdesivir werd in augustus aan ons land geleverd. Enkel ernstig zieke Covid-patiënten krijgen het middel toegediend. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer patiënten kampen met ademhalingsmoeilijkheden of zuurstoftekort in het bloed. Sciensano stelt in zijn voorschriften dat remdesivir niet langer dan nodig toegediend mag worden wegens de ‘gelimiteerde voorraad’.
Niet levensreddend, wel kortere behandeling
Remdesivir was oorspronkelijk bedoeld om de symptomen van hepatitis C en ebola te doen verminderen. Het Europese medicijnagentschap (EMA) keurde het middel als eerste goed voor de behandeling van Covid-19. Bovendien is het middel zeer duur. Zo kost een kuur maar liefst 2.070 euro. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan remdesivir het leven van coronapatiënten niet redden, maar kan het wel de periode van ernstige ziekte aanzienlijk verkorten.