Nederland wil Europese toegangspoort naar VS worden na vertrek VK

Onze noorderburen willen het VK vervangen als ’toegangspoort’ voor de Amerikanen naar Europa nu de brexit rond is. Dat zei premier Rutte vrijdag.

Volgens Rutte is Nederland ‘het meest trans-Atlantische land’ in de Europese Unie. Nu de brexit zich voltrokken heeft en Donald Trump vertrokken is als Europese president wil het land de banden aanhalen met Joe Biden.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden vaak dezelfde mening tijdens Europese toppen en stonden regelmatig samen tegenover Duitsland en Frankrijk als het over handelskwesties ging.

‘Nog niet gepraat met Biden’

‘Ons land wil graag een rol spelen in de nieuwe relaties tussen Europa en de VS, niet alleen als fysieke toegangspoort, maar ook op politiek vlak’, antwoordde Rutte vrijdag op een vraag van een journalist tijdens een persconferentie.

Rutte liet nog weten dat hij nog niet gepraat heeft met Biden en dat er in de nabije toekomst ook geen telefoongesprek gepland staat. Maar hij heeft hem ‘wel al vaak ontmoet in het verleden’.

De Nederlandse regering nam vorige week vrijdag ontslag door een schandaal met toeslagen voor kinderopvang dat dateert uit 2013. Het kabinet blijft nu ontslagnemend aan de slag tot aan de verkiezingen op 17 maart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20