Nederland versoepelt maatregelen: basisscholen heropenen op 11 mei

Tijdens een persconferentie heeft de Nederlandse premier Rutte uitleg gegeven bij de coronamaatregelen voor de komende weken. Zoals verwacht mogen de basisscholen heropenen op 11 mei.

De premier begon zijn toespraak met een waarschuwing. ‘De cijfers zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog gigantisch hoog’, zei Rutte, die uiteraard een tweede golf wil vermijden. ‘Dat vraagt van ons allemaal zelfbeheersing. Dit zijn moeilijke afwegingen. Voorzichtigheid is beter dan spijt achteraf’, stelde hij.

Nu de basisscholen heropenen, komen er wel flankerende maatregelen. Leerlingen mogen slechts de helft van de tijd naar school gaan. ‘Bijvoorbeeld in de ochtend de ene helft, en in de namiddag de andere helft’, zei Rutte. Ook de kinderopvang opent de deuren, middelbare scholen blijven nog een tijdje gesloten. ‘Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op anderhalvemeteronderwijs vanaf 1 juni’, klonk het.

‘Thuis douchen’

Specifiek voor kinderen en jongeren is er een versoepeling van de sportregels. Individueel sporten was steeds toegelaten, maar vanaf volgende week kunnen kinderen tot 12 jaar in teamverband buiten trainen. Jongeren tot 18 jaar mogen dat evenzeer, op de gebruikelijke voorwaarde van anderhalve meter afstand houden. ‘En iedereen moet thuis douchen’, voegde Rutte er snel aan toe.

Deze maatregelen veranderen niet:

  • Alle evenementen blijven verboden tot 1 september. Dat betekent onder meer geen muziekfestival Pinkpop en geen voetbalcompetitie.
  • De sluiting van cafés en restaurants houdt aan tot woensdag 20 mei. De week voordien valt de beslissing over een eventuele versoepeling.
  • Het werkverbod voor contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, …) blijft gehandhaafd.
  • Bezoek in de verpleeghuizen (woonzorgcentra, red.) is nog altijd niet toegelaten. ‘Het is belangrijk om kwetsbare ouderen te beschermen.’
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.