Nederland sleurt Rusland voor de rechter voor rol bij neerhalen MH17

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de rol die het land speelde bij het neerhalen van de vlucht MH17. Dat maakte de Nederlandse regering vrijdag bekend.

Net geen zes jaar geleden, op 17 juli 2014 werd de vlucht MH17 met een Buk-raket neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, die onderweg was van Schiphol naar Kuala Lumpur, kwamen daarbij om het leven. Het ging daarbij vooral om Nederlanders, maar er waren onder meer ook enkele Belgen aan boord.

Op deze manier wil de Nederlandse regering de al ingediende individuele klachten ‘maximaal ondersteunen’. Met de zogenaamde statenklacht bij het EHRM levert Nederland ‘alle beschikbare en relevante informatie’ aan die ze heeft. ‘Het is een heel bijzondere stap, maar het is ook heel bijzonder dat een vliegtuig met 298 onschuldige mensen uit de lucht wordt gehaald’, zegt minster van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

https://twitter.com/ministerBlok/status/1281564458461134851

‘Gerechtigheid bereiken’

Twee jaar geleden stelden Nederland en Australië de Russen al aansprakelijk voor hun aandeel in het neerhalen van de vlucht. Volgens de regering blijft ‘het bereiken van gerechtigheid’ voor de slachtoffers en hun nabestaanden ‘de hoogste prioriteit’ voor de regering. ‘Nederland komt met deze statenklacht op voor alle 298 slachtoffers, van 17 verschillende nationaliteiten, en hun nabestaanden’, klonk het nog.

De zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat los van de strafrechtelijke procedure die momenteel in Nederland loopt. In maart begon het proces tegen vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner die meegewerkt zouden hebben aan het transport en het africhten van de raket.

Lees ook: Passagiers van MH17 waren waarschijnlijk al bewusteloos vooraleer ze beseften wat er gebeurde

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20