Passagiers van MH17 waren waarschijnlijk al bewusteloos vooraleer ze beseften wat er gebeurde

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York heeft de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans een aangrijpende toespraak gehouden over het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne, waarbij hij op een pakkende manier stilstond bij de laatste ogenblikken van de slachtoffers, die moeten hebben beseft dat ze ten dode waren opgeschreven.

Het kan volgens specialisten echter misschien een troost zijn dat de passagiers in werkelijkheid nooit geweten hebben wat er gebeurde en ook niet geleden hebben. Bij de ramp kwamen 298 passagiers om het leven. Een groot gedeelte van de inzittenden waren Nederlanders.

“Tot de specialisten erin geslaagd zijn om de plaats van de crash te onderzoeken, de zwarte dozen van het vliegtuig te analyseren en een autopsie op de lichamen van de slachtoffers is uitgevoerd, zal het moeilijk blijven om exact te zeggen wat er met het toestel en zijn passagiers is gebeurd,” voert Kevin Loria, wetenschapsredacteur van het magazine Business Insider, aan.

“Het lot van de passagiers zal in grote mate zijn bepaald door de schade die het vliegtuig heeft geleden, maar volgens Dough Richardson, hoofdredacteur van het magazine Jane’s Missiles & Rockets, zullen de inzittenden wellicht nooit hebben beseft wat er is gebeurd.”

“De Buk-raket die het vliegtuig vermoedelijk heeft neergehaald, wordt normaal tot ontploffing gebracht net voor het missiel zijn doelwit heeft bereikt,” verduidelijkt Richardson. “Door die ontploffing zal shrapnel in alle richtingen worden geslingerd, waarbij de romp van het vliegtuig wellicht op vele plekken werd doorboord.”

“Daardoor zal een plotse decompressie zijn veroorzaakt, waarbij de passagiers nagenoeg onmiddellijk het bewustzijn verloren en niet hebben geweten wat er verder is gebeurd.” De stelling van Dough Richardson wordt ook volledig beaamd door David Cenciotti, hoofdredacteur van het magazine The Aviationist.

“Het is niet makkelijk om te raden wat er gebeurd kan zijn, maar ik denk dat het vliegtuig door de schokgolf van de raket werd doorboord,” zegt Cenciotti. “De ontploffing en de scherven zullen hebben geleid tot een onmiddellijke decompressie, brand, het wegvallen van elektriciteit en de besturing van het toestel.”

Trauma-chirurg James Vosswinkel zegt dat bij een explosie in de lucht, met buitentemperaturen tot 50 vijftig graden onder nul en snelheden tot 800 kilometer per uur, geen enkele overlevingskans blijft. Het verlies van de cabinedruk heeft ook volgens Vosswinkel binnen enkele seconden tot hypoxie geleid, wat betekent dat iedereen quasi onmiddellijk het bewustzijn heeft verloren.

“Niemand was nog bij bewustzijn of heeft het neerstorten van het vliegtuig beseft,” aldus Vosswinkel. (mah)

Meer