“NAVO voorbereid op nieuw gewapend conflict in Europa”

De NAVO wil dat Moskou samenwerkt met het Westen over Oekraïne of te maken krijgt met een sterke militair alliantie.

Secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), Jens Stoltenberg, zei zondag dat het door de VS geleide defensiepact klaarstaat voor “een nieuw gewapend conflict in Europa”. Er zal deze week dan ook intensief diplomatie gevoerd worden tussen het Westen en Rusland over de Oekraïense kwestie

Rusland bouwde de afgelopen maanden een troepenmacht van zo’n 100.000 man op langs de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd dat het Kremlin een nieuwe invasie plant. In 2014 annexeerde Rusland de Krim-regio van Oekraïne.

Westerse functionarissen maken zich maandag op voor een reeks moeilijke gesprekken in Genève met Moskou over het afbouwen van de troepenmacht langs de grens en een mogelijke belofte van de NAVO om geen Amerikaanse raketten in Oekraïne te plaatsen.

“Ik ben me bewust van de geschiedenis van Rusland. Eeuwenlang hebben ze conflicten gehad met hun buren. Maar Rusland heeft ook een alternatief: samenwerken met de NAVO”, zei Stoltenberg zondag tegen The Financial Times.

Gesprekken mogelijk gedoemd om te falen

Russisch president Vladimir Poetin heeft meermaals ontkend plannen te hebben voor een invasie. Waar Poetin wel een probleem mee heeft, is de uitbouw van defensiecapaciteiten en een militaire aanwezigheid in buurlanden van Rusland. Hij dreigde met “mogelijke militaire actie” als de eisen van Moskou voor defensieovereenkomsten genegeerd zouden worden. 

Maar mogelijk zijn de eisen van Moskou wel zo onrealistisch dat de gesprekken die vanaf maandag zullen beginnen gedoemd zijn om te falen. “Veel van deze eisen zijn zo extravagant en zo schadelijk voor de veiligheid van Europa dat zij in werkelijkheid een ultimatum kunnen zijn dat is opgesteld om te worden afgewezen, waardoor een voorwendsel wordt gecreëerd voor een nieuwe invasie van Oekraïne”, schreef kwaliteitsblad The Economist in hun laatste editie.

“Het is mogelijk om samen een weg te vinden, een politieke weg voorwaarts, en ook om tegemoet te komen aan de zorgen van Rusland… Maar het risico op een conflict blijft bestaan. We moeten hopen en hard werken voor het beste, maar voorbereid zijn op het ergste”, besluit de Noorse politicus.

(kg)

Meer