Na Oekraïne dreigt ook Russische escalatie met Finland en Zweden

Na Oekraïne, dreigt nu ook met Finland het gevaar van een escalatie met Rusland. Vorige maand had Rusland een ontwerpovereenkomst tussen Rusland, de Verenigde Staten en de NAVO gepresenteerd inzake veiligheidsgaranties. Die voorstellen omvatten ook een verbod op verdere NAVO-uitbreiding naar het oosten.

Op kerstavond deelde de persdienst van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken dan mee dat die eisen ook gevolgen zouden hebben voor Finland en Zweden. Die zijn beide nog geen lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Dat lokte prompt een reactie uit in Zweden, dat zijn troepen de volgende dag nog in verhoogde staat van paraatheid bracht. Ook Finland, dat een meer dan 1.300 kilometer lange grens met Rusland heeft, reageerde prompt. Premier Sanna Marin zei dat haar land “de mogelijkheid openhoudt om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen”.

“Toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO zou passende reactie van Russische zijde vereisen.”

De Finse president Sauli Niinistö beschuldigde Poetin ervan de soevereiniteit van Zweden en Finland in twijfel te trekken. Waarna ook Moskou weer prompt en vijandig reageerde. Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, liet zondag weten “dat het overduidelijk is dat de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO ernstige militaire en politieke gevolgen zou hebben die een passende reactie van Russische zijde zouden vereisen.”

Voorlopig blijft het dus bij (verbaal) onheil. Maar die wordt door kenners geïnterpreteerd als een voorbode van de storm die komen gaat.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20