Poetin: “Oekraïne is zelf verantwoordelijk voor de spanningen aan de grens met Rusland”

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag naar jaarlijkse traditie een grote personconferentie gehouden. Tijdens die conferentie haalde hij uit naar het Westen en Oekraïne. Volgens hem is Oekraïne zelf verantwoordelijk voor de spanningen aan de grens met Rusland.

Poetin heeft in Moskou zijn jaarlijkse persconferentie gehouden voor 500 binnen- en buitenlandse journalisten. Dat waren er door de coronasituatie minder dan normaal. De aanwezigen moesten ook drie PCR-tests afleggen. De stoelen in de zaal waren uit elkaar geplaatst – en vastgeschroefd – om zo voldoende afstand te bewaren.

Spanningen tussen Rusland en Oekraïne

Tijdens die conferentie kwam zoals verwacht de situatie aan de grens met Oekraïne ter sprake. Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie vrezen dat Rusland plannen heeft om zijn buur binnen te vallen. De VS hebben samen met de Europese Unie gedreigd met economische sancties als Poetin Oekraïne aanvalt.

Tijdens de persconferentie benadrukte Poetin nogmaals dat hij niet wil dat Oekraïne toetreedt tot de NAVO. Rusland is er als de dood voor dat de NAVO almaar dichterbij komt. “Voor we goed beseffen staat de NAVO op de drempel van ons huis”, klonk het. “Die organisatie heeft al vijf uitbreidingsgolven gehad. Een volgende is onacceptabel. Wij willen onze eigen veiligheid behouden.”

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken riep de NAVO op om alle andere voormalige Sovjetrepublieken uit te sluiten van een toetreding tot of samenwerking met de organisatie. Tijdens de conferentie voegde Poetin daaraan toe dat niet hij, maar het Westen met garanties over de brug moeten komen. “Wij bedreigen niemand”, klonk het. “Het zijn de Verenigde Staten die raketten bouwen aan de grens met ons land, en niet omgekeerd.”

Uithaal naar Zelenskiy

Hij haalde ook uit naar Oekraïne. Hij had het daarbij over de “benarde situatie” waar de inwoners van het Donetsbekken zich in bevinden. Door Rusland gesteunde separatisten, die proberen het gebied onder Russisch gezag te krijgen, vechten er tegen het leger van Oekraïne. “Kiev weigert om met de vertegenwoordigers van het Donetsbekken te spreken. Kiev is dan ook zelf verantwoordelijk voor de oplopende spanningen aan de grens”, aldus Poetin.

De verhouding tussen het Westen en Rusland staat al sinds de annexatie van de Krim onder spanning. Hij gaf daarvoor ook persoonlijk de schuld aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aan de macht was gekomen met de belofte de oorlog te beëindigen en de akkoorden van Minsk uit te voeren, maar “onder de invloed van radicale elementen” was gekomen.

Gazprom

Poetin zei ook dat Gazprom niet verantwoordelijk is voor de hoge gasprijzen in Europa. Hij riep Europa op langetermijnovereenkomsten te sluiten met het door de Russische staat gecontroleerde gasbedrijf als het wil zorgen voor stabiele leveringen tegen vaste prijzen. “Met langetermijncontracten zijn de prijzen drie, vier of zelfs zeven keer lager”, aldus Poetin.

Gazprom heeft dinsdag de Yamal-Europe pijpleiding, die van Rusland door Oekraïne en Polen naar Duitsland loopt, afgesloten. “Dit komt omdat kopers geen aankooporders hebben geplaatst”, voegde de Russische president eraan toe.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20