EU waarschuwt Rusland: “Als je Oekraïne binnenvalt, zal je een zware prijs betalen”

Net zoals de Verenigde Staten maakt de Europese Unie zich zorgen over de oplopende spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. “Rusland kiest voor een agressieve houding ten opzichte van zijn buurlanden. Verdere agressieve acties tegen Oekraïne zullen Rusland duur te staan komen”, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag.

De angst dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen zit er diep in. Eerder deze maand had de Amerikaanse president Joe Biden al een videogesprek met de Russische president Vladimir Poetin naar aanleiding van de recente militaire activiteiten aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Hij dreigde toen met economische sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt.

Dialoog is nog mogelijk

Ook de Europese Unie zet almaar meer druk op Rusland. “Op dit moment kiest Rusland voor een agressieve houding ten opzichte van zijn buurlanden. En zoals de Europese Unie en haar G-7 partners duidelijk hebben gemaakt, zullen verdere agressieve acties tegen Oekraïne Rusland duur te staan komen”, zei Von der Leyen woensdag. Dit onderwerp zal ongetwijfeld besproken worden tijdens de vergadering van de 27 Europese lidstaten donderdag.

De nieuwe bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz had ook een waarschuwing klaar aan het adres van Poetin. Tijdens een toespraak voor het Duits parlement zei hij dat Rusland een zware prijs zal betalen als het Oekraïne aanvalt. Scholz voegde er wel aan toe dat hij bereid is een “constructieve dialoog” aan te gaan met de Russische president.

Estland is zeer scherp

Al deelt niet iedereen die overtuiging. In een interview met CNBC zei een Europese functionaris (die anoniem wenst te blijven) dat de EU enkel een dialoog wil aangaan met Poetin als “er geen sprake was van spanningen aan de Oekraïense grens.”

Volgens Kaja Kallas, premier van Estland, zijn gesprekken met het Kremlin enkel mogelijk wanneer Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne. Het schiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd. “Als we alles vergeten wat we in 2014 hebben gezegd, zijn we zwak omdat we afstand nemen van wat we toen hebben gezegd”, zei Kallas aan CNBC.

Kallas gaf toe dat haar land zich zorgen maakt over zijn “grote buur”. “We zien duidelijk wat er is gebeurd in de Krim, Donbass (in Oekraïne) en Georgië. Zij hebben stappen gezet die verschillende landen schaden, en daarom moeten we ons allemaal zorgen maken”, aldus de premier.

(evb)

Meer