Nationalisatie Alitalia nog niet van de grond

Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer de nationalisering van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zal kunnen worden aangekondigd. Dat heeft Paola De Micheli, Italiaans minister van transport tijdens een hoorzitting in het Italiaans parlement erkend.

Oorspronkelijk was gepland dat de nationalisering van de noodlijdende vliegtuigmaatschappij in juni een feit zou zijn. Minister De Micheli gaf echter te kennen dat er nog een aantal knelpunten moeten worden opgelost vooraleer de plannen kunnen worden doorgedrukt. Een nieuwe deadline voor de nationalisering van Alitalia is niet gegeven.

Grote reorganisatie

‘De hele sector van het nationale transport moet een reorganisatie krijgen,’ aldus minister De Micheli. ‘Alitalia mag een kleine vliegtuigmaatschappij worden.’ Onder meer werd gewag gemaakt van belangrijke investeringen in luchthaven Malpensa in Milaan.

De Micheli benadrukte dat luchthaven Fiumicino in Rome in de toekomst van Alitalia een centrale rol zal blijven vervullen. Malpensa zal volgens de minister meer als een draaischijf voor vluchten op lange afstanden worden ingericht.

Momenteel heeft Alitalia geen intercontinentale vluchten meer op de agenda staan. De rechtstreekse vluchten tussen Rome en New York, de laatste activiteit van Alitalia op verre bestemmingen, werden vorige maand geschrapt.

Minister De Micheli kondigde tevens aan de vloot van Alitalia te willen verjongen. Gekeken wordt vooral naar toestellen voor vluchten op lange afstand. Die ingreep moet besparingen op brandstof en onderhoud opleveren.

Bovendien kunnen de vliegtuigen van de jongste generatie met lagere emissies uitpakken. Alitalia moet ook nieuwe partners vinden. D lopende overeenkomsten met Delta Air Lines en Air France-KLM werden vorige maand beëindigd.

Investeringen

Alitalia verkeert financieel in bijzonder grote moeilijkheden. Stefano Patuanelli, Italiaans minister van industrie, beklemtoonde tijdens de hoorzitting dat Alitalia nog 232 miljoen euro in kas heeft.

Begin dit jaar had de Italiaanse regering in Alitalia nog 400 miljoen euro geïnjecteerd. Drie jaar geleden de Italiaanse overheid de luchtvaartmaatschappij bovendien al een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro toegekend. Dat bedrag is echter nooit terugbetaald.

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar boekte de maatschappij een omzet van 505 miljoen euro. Vorig jaar was er tijdens dezelfde periode nog sprake van 1,1 miljard euro inkomsten.

De Italiaanse regering zou bij de herlancering van Alitalia als staatsbedrijf nog eens een investering van minstens 3 miljard euro voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20