Alitalia komt weer in handen van de Italiaanse regering

De Italiaanse regering zal minstens 3 miljard euro investeren in zijn nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat heeft Stefano Patuanelli, Italiaans minister van economische ontwikkeling, gezegd. De injectie maakt deel uit van een plan om Alitalia, dat in zware financiële nood verkeert, te redden.

In de loop van volgende maand zal de Italiaanse luchtvaartmaatschappij tot een staatsbedrijf worden omgevormd.

Groei

Pantuanelli benadrukte dat de investering tot doel heeft om van Alitalia opnieuw een succesvol bedrijf te maken. De minister betoogde daarbij dat de maatschappij zich vooral op vluchten naar verre bestemmingen zal concentreren. Daarbij zal naar een aantal nieuwe transatlantische allianties worden gestreefd.

De huidige activiteiten van de onderneming zullen worden geëvalueerd. Alitalia heeft samenwerkingsverbanden met de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines en de Frans-Nederlandse groep Air France-KLM. Er zal volgens de minister tevens worden gekeken of een investering in een vlootvernieuwing aangewezen zou kunnen zijn. De maatschappij beschikt momenteel over een vloot van bijna honderd vliegtuigen.

Het is volgens de minister ook geenszins de bedoeling om Alitalia af te slanken. De werkgelegenheid zou worden behouden. In totaal heeft Alitalia op dit ogenblik 11.132 mensen in dienst. De maatschappij heeft 6.622 werknemers tot eind oktober met verlof gestuurd.

Lijdensweg

Alitalia heeft een lange lijdensweg achter de rug. De onderneming is al vele jaren verlieslatend. Die situatie werd door de uitbraak van de coronacrisis nog verergerd. Omdat het luchtvaartverkeer nagenoeg volledig stilviel, had de maatschappij ook geen uitzicht op inkomsten meer.

In januari van dit jaar had Patuanelli nochtans benadrukt dat in Alitalia geen overheidsgeld meer zou worden geïnvesteerd. De coronacrisis heeft de situatie echter helemaal veranderd. Het werd al snel duidelijk dat er nog moeilijk een overnemer voor de noodlijdende maatschappij zou kunnen worden gevonden.

Een tussenkomst van de Italiaanse staat leek voor Alitalia nog de enige uitweg. Op die manier komt de maatschappij na een onderbreking van elf jaar opnieuw in handen van de overheid. Tijdens die periode werd tevergeefs gepoogd om de maatschappij in privébezit opnieuw tot bloei te laten komen. Tijdens dat tijdsbestek moesten ook drie mislukte herstructureringsoperaties worden geregistreerd.

De minister hoopt dat Alitalia na de herstart opnieuw in staat zal zijn marktaandeel te winnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20