Italiaanse regering wil Alitalia niet langer financieel bijspringen

Indien de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia tegen midden volgend jaar geen oplossing voor zijn problemen heeft gevonden, dreigt het bedrijf zijn activiteiten te zullen moeten stopzetten. De Italiaanse regering is immers niet langer bereid om de failliete en verlieslatende maatschappij nog verder geld toe te stoppen. Dat heeft Stefano Patuanelli, Italiaans minister van industrie, gezegd.

Alitalia werd twee jaar geleden failliet verklaard. Patunelli gaf onlangs ook aan dat de luchtvaartmaatschappij gemiddeld 2 miljoen euro per dag verliest.

400 miljoen euro

Patuanelli merkte op dat de Italiaanse regering beslist heeft om Alitalia nog eens een allerlaatste keer een lening van 400 miljoen euro toe te kennen. Die tussenkomst moet volgens de minister beletten dat het bedrijf de deuren zou moeten sluiten.

Patuanelli benadrukte echter tevens dat de luchtvaartmaatschappij niet langer op verdere financiële ruggesteun van de Italiaanse overheid moet rekenen. Indien Alitalia niet snel een overnemer vindt, zal het bedrijf volgens de minister tegen de zomer van volgend jaar wellicht zijn activiteiten definitief moeten staken.

De Italiaanse regering heeft eerder deze maand met de jurist Giuseppe Leogrande een tijdelijke bewindvoerder voor Alitalia aangesteld. Leogrande zal vooral op zoek moeten gaan naar een potentiële overnemer voor de onderneming.

De man is gespecialiseerd in complexe faillissementsdossiers en heeft ook al de leiding gehad over de maatschappij Blue Panorama Airlines.

Bennetton

Gehoopt was eerder dat een consortium rond het Italiaanse spoorwegbedrijf Ferrovie dello Stato de activiteiten van Alitalia zou overnemen.

Ferrovie dello Stato zou daarvoor een samenwerkingsverband opzetten met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines en de groep Atlantia, het investeringsbedrijf van de familie Bennetton. Uiteindelijk besliste het consortium zich echter terug te trekken.

Alitalia is al herhaaldelijk in de problemen gekomen. Vooral met overheidsgeld werd telkens een oplossing gezocht. Op die manier hoopte de Italiaanse regering massale ontslagen te vermijden. Wanneer Alitalia de activiteiten moet stopzetten, zouden immers ook ongeveer twaalfduizend arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20