Strengere coronamaatregelen op til: Veiligheidsraad komt maandag vervroegd bijeen

De Nationale Veiligheidsraad komt maandag bijeen om zich te buigen over strengere coronamaatregelen.

Dat maakte premier Sophie Wilmès bekend. De beslissing komt er na een spoedzitting van het federale kernkabinet zaterdagnamiddag. Onder meer minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dringt aan op de versnelde bijeenroeping van de Veiligheidsraad, waarin premier Wilmès samen met haar federale topministers en regionale minister-presidenten zetelen.

De volgende Veiligheidsraad was normaal voorzien voor komende vrijdag, maar dat vond onder meer De Block veel te laat. Er werd gedacht om de vergadering nog op zaterdag of zondag bijeen te brengen, maar uiteindelijk is voor maandag geopteerd.

Antwerpen

De politici reageren op de recentste besmettingscijfers, die erop wijzen dat België gemiddeld van circa 200 richting 400 gevallen per dag gaat.

Vooral de nervositeit rond Antwerpen neemt toe. Viroloog Marc Van Ranst roept zelfs op om er weg te blijven.

De Antwerpse provinciale crisiscel heeft zaterdag beslist extra maatregelen te nemen. De sociale bubbel wordt beperkt tot tien vaste contacten voor de komende vier weken en iedereen wordt ‘met aandrang verzocht’ om de contactgegevens van die tien op te schrijven.

Net als in de stad Antwerpen al het geval is, wordt op het hele grondgebied van de provincie samenkomen met meer dan tien personen op het publieke domein verboden. De crisiscel roept ook op om zelfs binnen de sociale bubbel fysiek afstand te houden en om privéfeesten voorlopig uit te stellen.

Vlek in West-Europa

Op de Europese kaart van aantal besmettingen rekening houdend met de bevolkingsdichtheid heeft Vlaanderen de kleur oranje, wat betekent dat het coronavirus er heviger woedt dat in de omliggende regio’s en landen. Het alarmniveau van de regio-Catalonië is evenwel nog niet bereikt.

Lees ook: Clash tussen virologen en politici wordt grimmig: op het eind verliest de politiek ondanks bizarre afdreiging

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20